Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část

Tagy:  vitamin B, vitamín B, vitamíny skupiny B, B-komplex

Sponzorované odkazy:

Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část

Vitamínům skupiny B se v souhrnném označení říká B-komplex. Všechny vitamíny ve skupině B jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu, jsou klíčové pro přeměnu jídla na energii, okysličování celého těla a produkci červených krvinek, které umožňují svalům správně fungovat. Bohužel některé nezdravé, a dokonce i zdravé návyky mohou způsobit nedostatek vitamínů B v těle.

Vitamin B1 – thiamin

Vitamin B1 dodává tělu energii, má vliv na nervový systém, srdce a ledviny. Je také důležitý pro přeměnu cukrů, alkoholu a mastných kyselin.

Můžeme ho získat z celozrnných obilovin, semen, luštěnin, kvasnic, masa, vnitřností a mléčných výrobků.

Vitamin B2 – riboflavin

Vitamin B2 je důležitý pro kůži, oči, správnou funkci srdce a dalších orgánů. Také ovlivňuje celkovou energetikou přeměnu v organismu a je nezbytný pro základní buněčný metabolismus.

Najdeme ho v živočišných i rostlinných potravinách, zejména v mase, mléce, vejcích, játrech, ledvinách, obilných klíčcích, droždí, luštěninách a obilninách.

Vitamin B3 – niacin

Niacin je potřebný k uvolňování energie, ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů a tuků. Udržuje zdravou kůži, přispívá ke správné funkci zažívacího traktu, zmírňuje deprese a nespavost.

Bohatým zdrojem vitaminu B3 jsou vnitřnosti, vejce, pšeničné klíčky, luštěniny, ořechy, slunečnicové semínko, pivovarské kvasnice, maso a tuňák.

Vitamin B5 – kyselina pantothenová

Kyselina pantothenová se vyskytuje ve všech tkáních našeho těle a její funkce je nezastupitelná. Má protistresové účinky, podporuje peristaltiku střev, podporuje hojení ran, jizev, popálenin, prasklin a vředů. Dále také chrání proti UV paprskům a slouží k omezení alergických průvodních jevů. Neméně ocenitelnou vlastností je také zvýšení plodnosti a podpora dlouhověkosti.

Zdrojem jsou otruby, hrách, fazole, droždí, vnitřnosti, vejce, maso, tresčí jikry, sója, sezamová a slunečnicová semínka.

Vitamin B6 – pyridoxin

Vitamin B6 je důležitý pro udržování správné hladiny hořčíku v krvi a tkáních, je součástí metabolismu cholesterolu, předchází vzniku stresu a zvyšuje obranyschopnost organismu.

Nachází se v pšeničných klíčkách, vnitřnostech, rybách, pivovarských kvasnicích, sóje, ořechách, avokádu, banánu a listovém salátu.

Článek Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část byl publikován 17. ledna 2018 v 08.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...