Konečně se zabývám sama sebou

Konečně se zabývám sama sebou

V koloběhu běžného života často člověk zapomíná sám na sebe. Obzvlášť ženy – běží do práce, pak rychle domů, uklidit, uvařit, pak možná malá káva s kamarádkou…Ve chvíli, kdy otěhotní, ovšem nastává konečně doba, kdy se žena může a musí začít zabývat jen sama sebou. A první na řadě je správné stravování.

Dnes už se nejí za dva

Každá nastávající maminka by se rozhodně měla vyhnout léta omílanému mýtu – v těhotenství se musí jíst za dva. Tak se dopracuje leda k nadváze, vysokému krevnímu tlaku nebo cukrovce. Lékaři se shodují, že příjem potravy by měl zůstat stejný jako před otěhotněním a jen přidat přibližně 1100 kJ denně, což představuje jeden rohlík se šunkou navíc. Ovšem kvalita stravy by se měla rapidně změnit. Pro výživu v těhotenství je důležitá zejména kyselina listová, hořčík, jód, vitamin D a omega-3 mastné kyseliny – DHA.

Co k čemu slouží

Už v době plánování těhotenství je dobré začít s užíváním kyseliny listové. Ta významně snižuje riziko vrozených vad u miminka, jako je rozštěp páteře a patra nebo vrozené vady srdce. Nedostatek jódu zvyšuje riziko potratu či poporodní úmrtnost a podobný vliv má také hořčík. A omega-3 mastné kyseliny – DHA mají významný vliv na růst a vývoj mozku dítěte a na správný rozvoj pohybových schopností.

Jak to do sebe dostat

I když kyselinu listovou naleznete třeba ve fazolích nebo ořechách, hořčík a jód v luštěninách a omega-3 mastné kyseliny v mořských rybách, nikdy do sebe nedostanete potřebné množství, abyste opravdu pokryla nutnou dávku pro sebe i pro miminko. Zejména v prvních měsících těhotenství většina žen trpí často i celodenní nevolností, takže něco sníst je opravdu umění. Tady přicházejí na řadu vitaminy pro těhotné. Na trhu je jich mnoho druhů na výběr, vždy je dobré podívat se na složení. To opravdu potřebné najdete třeba v doplňku stravy MamaDHA, který neobsahuje vitamin A a železo, jež může působit problémy a přímo ho proto předepisuje vždy gynekolog.

Když už je na světě

Stejné vitaminy je pak dobré užívat i během kojení. V tomto období už sice nehrozí nevolnosti, ale maminky se musejí vyhýbat jídlům, která nadýmají – květák, česnek, nebo těm, které obsahují různé alergeny – med, ořechy. Doplňky stravy zmírní i vypadávání vlasů či vyšší kazivost zubů.

Článek Konečně se zabývám sama sebou byl publikován 31. března 2018 v 22.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...