Avokádo – ideální zdroj živin

Tagy:  avokádo, pleť, nenasycené mastné kyseliny

Sponzorované odkazy:

Avokádo – ideální zdroj živin

Avokádo je ovocem, které mnoho z nás poznalo teprve v nedávné době. Jedná se o exotický plod původem ze Střední Ameriky. Avokádo se vyskytuje v několika druzích, avšak chuť i obsah příznivých látek bývá jen nepatrně odlišná.

Ideální plod prakticky pro každého

Díky velmi příznivému vlivu na zdraví je avokádo doporučováno těhotným a kojícím ženám, ale i sportovcům. Avokádo je skvělým zdrojem tuků, především ve formě nenasycených mastných kyselin. Díky tomu je vhodným doplňkem stravy pro vegetariány a také pro ty, kteří nemohou konzumovat tuky živočišné. Avokádo navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Léčivé látky v avokádu

Avokádo obsahuje vitamíny skupiny B a dále také vitamín A, C, E. Dále je avokádo bohaté na karotenoidy a stopové prvky jako draslík a zinek. Všechny tyto látky zajišťují, aby naše kůže byla měkčí a pružnější a vlasy lesklejší. Avokádo nám pomáhá bojovat proti vráskám, má protizánětlivé činky a zlepšuje funkce mozku a očí. Avokádo je skvělé při prevenci před kardiovaskulárními onemocněními. Díky bílkovinám, které jsou v avokádu v hojném množství zastoupeny, je tento plod vhodný při rekonvalescenci a také na celkové posílení organismu. Velmi pozitivní účinky má avokádo na srdce.

Čerstvé zralé avokádo, autor: nate steinerČerstvé zralé avokádo, autor: nate steiner

Avokádo v kuchyni

Někdo může mít z práce s avokádem trochu obavy. Ve skutečnosti je práce s ním velmi jednoduchá. Zralé avokádo je poměrně měkké (konzistencí se podobá máslu), a po rozkrojení jde pecka avokáda velmi snadno oddělit od dužiny. Dužinu poté lžicí vydlabeme a ihned s ní pracujeme. Existuje mnoho velmi jednoduchých receptů na pokrmy, které lze z čerstvého avokáda připravit. Výborná je například pomazánka z avokáda, připravená z rozmačkaného avokáda, pár kapek citrónu, soli a libovolného koření. Z avokáda lze připravit také chutný salát či jej můžeme přidat do omáček. Vždy je však nutné, podávat avokádo velmi brzy po jeho rozkrojení. Dužina poměrně rychle oxiduje a získává nevábnou hnědavou barvu.

Avokádo pomáhá i pleti

Díky příznivým a vyživujícím účinkům je avokádo vhodnou složkou do domácích pleťových masek. Omlazující masku si například můžeme připravit smícháním dužiny avokáda se lžičkou jogurtu, medu a citronové šťávy. Hotovou směs necháme půl hodiny uležet v chladnu a poté nanášíme na vyčištěný obličej.

Článek Avokádo – ideální zdroj živin byl publikován 22. prosince 2009 v 00.45 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...