Správné denní stravování

Tagy:  výživa, stravování, životospráva, ovoce, zelenina, mléčné produkty, tuky, cukry, bílkoviny, váha, strava

Sponzorované odkazy:

Správné denní stravování

Zdravé stravování je pro náš život velmi přínosné. Nejen že jím předejdeme mnohým nepříjemným a mnohdy velmi nebezpečným onemocněním, ale také zlepšíme svou fyzickou i psychickou kondici.

Základ stravování

Denně bychom měli sníst dostatek sacharidů, mléčných výrobků, bílkovin a tuků. Samozřejmostí je také konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Ty obsahují mimo jiné cenné vitamíny a minerály. Ideálně bychom se měli stravovat 5× denně. Dopřát si tedy máme bohatou snídani, svačinu, chutný oběd, druhou svačinu a lehkou večeři. Nejlepší úpravou potravin je vaření, pečení či restování, v létě také oblíbené grilování. Při kořenění to nepřeháníme se solí a ani s jiným kořením. Příliš kořeněná jídla nám totiž rozhodně neprospívají. Kromě příjmu dostatku živin musíme dbát také na pitný režim, který je pro nás neméně důležitý.

Sacharidy

Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie. Denně jich potřebujeme přijmout dostatek, aby naše tělo správně fungovalo a předešli jsme únavě. Naopak přebytek by v delším časovém horizontu mohl znamenat nadváhu. Sacharidy doplňujeme konzumací brambor, obilnin, těstovin či pečiva.

Bílkoviny

Bílkoviny najdeme v mase, ale i v luštěninách, sóje a dalších potravinách. Jsou důležité pro růst a správný vývoj. Bílkoviny můžeme považovat za jakési stavební jednotky našeho těla. S jejich konzumací se to nemusí přehánět ale denní příjem je nezbytný.

Mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky jsou důležité nejen pro děti. Obsahují minerály, které jsou pro naše tělo velkým přínosem. Stačí si denně dopřát dva kelímky jogurtu či větší sklenice polotučného mléka. Hlídáme-li si váhu, volíme jogurty s co nejmenším obsahem tuku.

Mléčné produktyMléčné produkty

Tuky

Kdo se tukům zcela vyhýbá dělá velkou chybu. I tuky naše tělo v přiměřené míře potřebuje. Bez tuku se navíc nevstřebává množství pro zdraví významných vitamínů. Také zeleninu je z tohoto důvodu nejlepší jíst v salátu zalitém jednou či dvěma lžičkami olivového oleje. Právě olivový olej je jednou z nejzdravějších variant, jak přijímat zdravé tuky.

Ovoce a zelenina

Ovoce často obsahuje množství cukru ale i přesto je velice zdravé a prospěšné. Je to především obsahem vitamínů, minerálů a mnoha dalších prospěšných látek, které naše tělo potřebuje. Zeleniny můžeme konzumovat téměř jakékoli množství. Některou je dobré tepelně upravit, aby látky v ní obsažené byly stravitelné.

Zelenina plná vitamínůZelenina plná vitamínů

Článek Správné denní stravování byl publikován 7. června 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...