Kašel – příčiny, léčba i prevence

Tagy:  příčiny, diagnostika, suchý kašel, vlhký kašel, kouření, solná jeskyně, nachlazení

Sponzorované odkazy:

Kašel – příčiny, léčba i prevence

Kašel jednou za čas sužuje každého z nás. Může mít nejrůznější podoby, příčiny a také vždy trvá různě dlouho a je různě silný. Podle toho, jakou má příčinu také hledáme řešení, tedy způsob léčby. Nejčastěji se s kašlem setkáme jako s doprovodným symptomem nachlazení a dalších běžných onemocnění. Jindy nás může kašel upozornit na vážnější problém.

Co je zač ten který kašel?

Dělit lze kašel z nejrůznějších hledisek. Rozdíl mezi vlhkým a suchým je zřejmý. Podle doby jeho trvání hovoříme o akutním či chronickém kašli. Akutní kašel doprovází především infekce horních a dolních cest dýchacích a setkat se s ním můžeme také při aspiraci cizího tělesa či inhalaci dráždivých látek. Naopak chronický kašel bývá syndromem zadní rýmy, poinfekčním projevem, či doprovází jiná chronická onemocnění.

Léčba kašle

Jak již bylo zmíněno, léčba kašle se odvíjí především od jeho příčin. Ty je potřeba odstranit či vyléčit. Pomoci nám samozřejmě může obvodní lékař, který kašel snadno identifikuje a doporučí nejvhodnější léčbu. Při vážnějším kašli a v kombinaci s dalšími příznaky není důvod, proč návštěvu lékaře odkládat. Léky které rychle a spolehlivě zabírají obvykle dostaneme jedině na předpis. Často v případech kašle užíváme různé sirupy a kapky, které ovlivní vykašlávání a přinesou brzkou úlevu a uzdravení. Kromě léků můžeme využít i přírodních léčiv, která již dostaneme bez předpisu. Bývá lepší je však brát pouze jako doprovodnou alternativu k lékům. Nejčastěji narazíme na bylinné čaje a sirupy, ale i různé doplňky stravy.

Prevence kašle

Jelikož je kašel velmi běžný a doprovází mnoho chorob, je nesmírně těžké se mu vyhnout. I v tomto případě je však prevence možná. Zdravé pro celé tělo je vyhýbat se kouři, zakouřenému prostředí a především tedy nekouřit. Nepřicházet do kontaktu s nemocnými lidmi a vyhýbat se přelidněným místům. Zvýšené pozornosti dbát zejména během nejrůznějších epidemií, kdy poletuje ve všech veřejných prostorech mnoho bacilů. Doma bychom měli žít v čistotě a případně i zvlhčovat vzduch. Velmi prospěšné je také navštěvovat solné jeskyně a jezdit k moři. Ozdravné mohou být také pravidelné procházky po lese či jednoduše v přírodě.

Článek Kašel – příčiny, léčba i prevence byl publikován 19. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...