Soli je zapotřebí, ale s mírou

Sponzorované odkazy:

Soli je zapotřebí, ale s mírou

Naše generace by se zfleku mohla nazývat „přesolenou“. Jak říkávala Maruška ve známé pohádce – soli je zapotřebí a sůl je nad zlato, ale když je toho „zlata“ v naší potravě příliš mnoho, začne nám škodit.

Sůl, základní minerál pro optimální fungování našeho těla, se často nachází v našich jídlech z různých zdrojů. Zatímco pro rovnováhu tekutin, funkci nervových buněk a svalové kontrakce je zapotřebí opravdu malé množství soli, přesolování způsobuje různé zdravotní problémy. Je nezbytné dávat si pozor na naši spotřebu soli v moderní společnosti, kde jsou zpracované potraviny a stolování běžné. Nejde totiž jen o to, kolik klasické soli použijeme, ale sůl je ve všech zpracovaných trvanlivých potravinách, uzeninách. Nemusí být pouze označena jako sůl, ale všude kde jsou její nejrůznější sloučeniny, dostáváme je do těla. Akové jídlo si ohřejeme, nejlépe v mikrovlnce, takže snížíme jeho výživovou hodnotu, navíc si jej často dosolíme a doplníme dresingem, ve kterém je také sůl.

Jak poznáte, že dodáváte svému organismu více soli, než doopravdy potřebuje?

Máte velmi často žízeň

Když konzumujete příliš mnoho soli, vaše tělo se ji snaží zředit zadržováním více vody, což může vést ke zvýšené chuti k jídlu, protože vaše tělo signalizuje potřebu více tekutin, aby se vyrovnaly hladiny důležitých minerálů.

Otoky, edémy

Je důležité sledovat příjem soli. Příliš mnoho soli může způsobit zadržování tekutin a vést k otokům nebo edémům v různých částech těla, jako jsou kotníky, nohy a ruce, či dokonce v obličeji.

Vysoký krevní tlak

Nadměrná konzumace soli může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku, což je vážný zdravotní problém. Sůl navazuje vodu, a když je v našem krevním oběhu přebytek, zvyšuje objem naší krve a to následně zvyšuje krevní tlak. Pravidelné sledování krevního tlaku prostřednictvím návštěv lékaře nebo domácích tlakoměrů nám pomůže získat informace o tom, jak jsme na tom se zdravím.

Časté bolesti hlavy

Věděli jste, že nadměrný příjem soli může být u některých jedinců spojen s bolestmi hlavy a migrénami? Přesný mechanismus stále není plně objasněn, ale vědci se domnívají, že vysoké hladiny soli mohou ovlivnit průtok krve a přispět k těmto typům bolestí hlavy. Takže až příště sáhnete po solničce, vzpomeňte si na náš článek!

Problémy s ledvinami

Vaše ledviny hrají zásadní roli v regulaci množství soli ve vašem těle, a pokud budete konzumovat příliš mnoho, může to na nich dříve či později významně podepsat.

Podezřele častá únava

Nadužívání soli způsobuje, že vaše tělo zadržuje nadbytečnou tekutinu, aby sůl „naředilo“, což zatěžuje váš kardiovaskulární systém a můžete se cítit unavení a malátní.

Zažívací problémy

Je důležité si uvědomit, kolik soli každý den přijímáte. Příliš mnoho soli může mít negativní dopad na váš trávicí systém a přispívá k nadýmání žaludku a nepohodlí. Může také zhoršit stavy, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS).

Nelehké hubnutí

Pokud jste na sebe naštvaní, že se vám nedaří zhubnout i přes vaše nejlepší úsilí, možná by stálo za to podívat se blíže na váš příjem soli. Příliš mnoho tohoto minerálu může vést k zadržování vody, což nám ztěžuje shazování přebytečných kilogramů.

Zvýšená hladina krevního cukru

Nedávné studie naznačují, že vysoký příjem soli by mohl souviset se zvýšenou hladinou cukru v krvi. To se týká zejména těch z nás, kteří trpí cukrovkou nebo u nichž existuje riziko, že se u nich v budoucnu vyvine.

Článek Soli je zapotřebí, ale s mírou byl publikován dnes v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...