Děti a kouření? Nový trend?

Sponzorované odkazy:

Děti a kouření? Nový trend?

Všichni, včetně kuřáků, víme, že KOUŘENÍ JE ZDRAVÝ ŠKODLIVÝ ZLOZVYK. Velice rychle vzniká na cigaretách závislost – a je celkem jedno, zda se jedná o cigarety klasické, či elektronické. Čím dál častěji jsou s cigaretou v ruce k vidění i děti, které jsou základní školou povinné. Nic na tom nemění fakt, že jsou v televizi zakázány reklamy na tabákové výrobky, ani to, že se nesmí prodávat dětem mladším osmnácti let. Obstarat si cigarety dokáží i desetileté děti, a je jedno zda si je „půjčí“ od rodičů z krabičky, nebo dají někomu staršímu peníze, aby jim cigarety zakoupil. S kouřením u dětí a adolescentů se velice špatně bojuje.

Ve skutečnosti 90 % dospělých kuřáků začalo, když byli dětmi. Proto je důležité, aby se rodiče naučili své děti, jak cigarety odmítnout, a aby s dětmi otevřeně mluvili brzy a často, aby jim pomohli vyhnout se této zdraví škodlivé závislosti.

Jaké problémy může kouření způsobit?

Kouř ze spalování tabáku obsahuje mnoho škodlivých chemikálií (jako je olovo, arsen a oxid uhelnatý), které mohou při vdechování poškodit všechny tělesné systémy. A to neovlivňuje pouze kuřáka, ale i lidi, kteří jsou v jejich okolí. Jedna chemikálie, nikotin, škodí jiným způsobem. Způsobuje, že se člověk stane závislým během několika dní od prvního užití. Ve skutečnosti může být nikotin v tabáku stejně návykový jako kokain nebo heroin. Když člověk začne kouřit, je těžké přestat. Zdravotní problémy spojené s kouřením zahrnují:

  • srdeční choroby,
  • onemocnění plic, jako je zápal plic, astma a chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN),
  • mrtvice,
  • mnoho druhů rakoviny,,
  • žaludeční vředy,
  • onemocnění dásní,
  • oční onemocnění, které může vést až ke slepotě,
  • cukrovku,
  • kloubní problémy, jako je artritida,
  • kožní problémy,
  • problémy s plodností,
  • problémy během těhotenství, které mohou ovlivnit zdraví dítěte,
  • slabší kosti, což vede k častějším zlomeninám.

Když lidé začnou kouřit v mladém věku, je třeba myslet na další věci. Za prvé, nikotin může poškodit vyvíjející se mozek. Pro děti, které kouří, může být těžší naučit se nové věci nebo věnovat pozornost. Je také pravděpodobné, že se velmi rychle stanou závislými (dokonce rychleji než dospělí). Nikotin je také spojován s depresí a úzkostí u mladých kuřáků. A mnoho studií ukazuje, že mladí kuřáci častěji pijí alkohol a zkoušejí marihuanu, kokain, heroin nebo jiné drogy.

E-cigarety a vodní dýmky na tom nejsou o nic lépe. Mohou být naplněny nikotinem nebo jinými škodlivými chemikáliemi. Zdravotní experti hlásí vážné poškození plic u lidí, kteří tak zvaně vapují, včetně mnoha zbytečných úmrtí. Ani bezdýmný tabák (například tabákové výrobky, které lze žvýkat, cucat nebo dokonce vdechovat do nosu) není bezpečný, a může vést k mnoha zdravotním problémům, včetně srdečních chorob a rakoviny.

Jak mohou rodiče mluvit s dětmi o kouření?

Děti mohou být přitahovány ke kouření z mnoha důvodů – aby vypadaly cool, působily starší, zhubly, nebo se cítily nezávislé. Stanovte si pevná pravidla, která zakážou kouření ve vašem domě, a vysvětlete proč. Kuřáci nepříjemně páchnou, špatně vypadají a cítí se špatně a je to špatné pro zdraví všech. Mluvte o kouření tak, aby se děti nebály trestu nebo soudu. Ukažte, že si vážíte názorů a nápadů svých dětí. Zeptejte se dětí, co je pro ně na kouření přitažlivé – nebo naopak nepřitažlivé. Buďte trpělivým posluchačem. Zaměřte se na to, co děti dělají vaše dobře než abyste poukazovali na to, co všechno dělají špatně. Sebevědomí je nejlepší ochranou dítěte před tlakem vrstevníků. Diskutujte o způsobech, jak reagovat na tlak vrstevníků k nabádání ke kouření. Povzbuďte děti, aby se zapojily do aktivit, které nepodporují kouření, jako je například sport. Nezapomeňte také zmínit to, jak kouření leze do peněz.

Co když moje dítě kouří?

I když si děti dobře uvědomují zdravotní rizika, někteří stále zkoušejí kouřit. Pokud se tak stane, snažte se nezlobit. Místo toho se zaměřte na komunikaci s dítětem – viz tipy výše. Děti často nedokážou pochopit, jak jejich současné chování může ovlivnit jejich budoucí zdraví. Mluvte tedy o problémech, které časem nastanou: dušnost, zápach z úst, žluté zuby a páchnoucí oblečení, zdravotní problémy. Pomozte vytvořit plán odvykání. Chvalte jejich rozhodnutí skončit. A hlavně – JDĚTE DĚTEM PŘÍKLADEM!

Zaměřte se na odměny, které s sebou odvykání přináší: osvobození od závislosti, zlepšení kondice, lepší sportovní výkon, lepší vzhled.

Užitečné informace najdete například i na Národní stránkách pro podporu odvykání kouření – zde:www.koureni-zabiji.cz.

Článek Děti a kouření? Nový trend? byl publikován 28. února 2024 v 07.00 v rubrice Návykové látky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...