Únavový syndrom – nepříjemná součást života

Tagy:  Únavový syndrom, spánek, vyčerpanost, fyzička, odpočinek, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

Únavový syndrom – nepříjemná součást života

Únava je známa každému z nás a dokáže znepříjemnit celý den. Avšak únava může znamenat dva naprosto odlišné a takřka spolu nesouvisející pojmy. Únava je stav typický pro vyčerpání organismu a nedostatek energie, avšak únavový syndrom málokdy souvisí s typickými příčinami klasické únavy.

Chronický únavový syndrom je onemocnění, kterým trpí mnoho lidí na celém světě. Toto množství je pro odborníky stále více znepokojující, zvláště proto, že příčiny i uspokojivá léčba stále není známa. CFS a nebo ME, jak je chronický únavový syndrom ve zkratkách uváděn, je komplexní a velmi vysilující onemocnění, které může začít akutní infekcí, například nachlazením, bolestí v krku a podobně. Je charakteristické rychlým nástupem s dlouhodobými komplikacemi v podobě různorodých příznaků, z nichž nejvýraznější je únava a celková vyčerpanost organismu. I když se s chronickým únavovým syndromem v českých médiích pravidelněji setkáváme teprve v průběhu posledních pár let, není úplně vhodné jej brát za onemocnění, jehož šíření jde ruku v ruce se zrychlujícím se tempem života jednadvacátého století. Už letmý pohled do historie totiž napovídá, že se stejným druhem obtíží se lidstvo potýká mnohem déle.

Projevy syndromu

Kladete si důležitý dotaz, jak poznat únavový syndrom a jestli se týká právě vás? Mezi hlavní příznaky patří bolesti krku, zvýšená teplota, bolestivé mízní uzliny, slabost svalů, bolesti hlavy až migrény, dlouhotrvající únava po námaze, poruchy spánku, bolesti kloubů, ale také neuropsychologické potíže jako je zmatenost, zapomnětlivost, nesoustředěnost a dokonce deprese.

Únavovým syndromem trpí stále větší část populace, autor: homeolečbaÚnavovým syndromem trpí stále větší část populace, autor: homeolečba

Léčba

Léčba únavového syndromu je poměrně složitá a více méně symptomatická. Pokud v těle probíhá zánět, předepisují se antibiotika, na bolesti analgetika, v případě neúčinnosti opiáty. Na únavu se doporučují preparáty, které zvyšují energii. Někteří pacienti však potřebují i léky na spaní nebo antidepresiva. Chronický únavový syndrom se dá vyléčit, často se však vrací, případně se střídají období klidu a nového projevu nemoci. Velmi účinně mohou pomoci i alternativní způsoby léčby jako je homeopatie, akupunktura a podobně. Existuje také spousta vhodných doplňků stravy, které nejen posilují imunitní systém, harmonizují procesy v těle, ale i zvyšují energii. Doplňky stravy však mají velký podpůrný význam z hlediska fyzického i psychického. Je lépe volit produkty na přírodní bázi, lidský organismus je snadněji vstřebává.

Článek Únavový syndrom – nepříjemná součást života byl publikován 28. března 2012 v 10.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...