Zbavte se nepříjemné bolesti v krku: Co pomáhá

Zbavte se nepříjemné bolesti v krku: Co pomáhá

Bolest v krku se vkrádá do lidských životů celkem často. Také důvěrně znáte chrapot, pocit knedlíku v krku, zvětšené krční uzliny, zarudnutí, bolest a pálení v krku, někdy až bolest vystřelující do uší? Ne vždy je nutné panikařit, protože bolesti se můžete zbavit během několika dnů, aniž byste museli zajít do ordinace vašeho lékaře.

Nejčastější příčiny bolesti v krku

K nejčastějším příčinám bolestí v krku se řadí bakteriální a virové infekce. Může však jít také o alergie, tabákový kouř, znečistěné ovzduší nebo suchý vzduch. Virová infekce má prudký nástup bolesti a mírnější průběh. Bakteriální infekce je spojena se silnou bolestí v krku, horečkou a obtížemi při polykání. Její průběh je těžší.

Rychlá úleva

Podpůrnou lokální léčbu zajistí orální antiseptika, kam spadají spreje, kloktadla a cucací tablety. Pastilky se šalvějí a vitamínem C využijete během chřipkového období, protože dobře působí na bolest v krku, na nachlazení, chrapot, zánět v ústech a hrtanu. Navíc odstraňují zápach z úst. Oblíbené pastilky Strepsils s medem a citrónem mají antiseptické účinky a spolehlivě se starají o ničení bakterií, které způsobují záněty v ústní dutině a nepříjemné bolesti v krku. Nedoporučují se užívat během jídla.

Rychlého účinku proti bolesti v krku dosáhnete přípravky v podobě sprejů. Neo-Angin spray má rychlý účinek, který ničí bakterie. Účinkuje také proti různým grampozitivním bakteriím,  kvasinkám a infekcím houbovitého původu. Použití je velmi snadné – dvakrát stisknete trysku, kterou jste zavedli co nejhlouběji a nasměrovali ji na bolavé místo. Užívání je možné až šestkrát za den.

Tantum Verde Spray obsahuje léčivou látku benzydamini hydrochloridum s výrazným protizánětlivým účinkem. Dále tlumí bolest, zajišťuje mírné místní znecitlivění a dezinfikuje. Stačí najít zanícené místo, aplikovat dávku ze spreje a velice brzy se dočkáte úlevy a obtíže ustoupí.

Další léčba bolesti v krku

Doporučuje se posilovat imunitní systém různými doplňky stravy. S infekcí horních cest dýchacích si dobře poradí vitamín C. Podráždění v hrdle vyřeší echinacea nebo česnek a zinkové pastilky. Z přírodní léčby se doporučuje cibulový sirup vyrobený z drobně nakrájené cibule posypané cukrem a s medem. Pořiďte si dezinfekční kapky ničící bakterie. Většinou stačí dva dny a máte po bolesti. Krk a celé tělo potřebuje prohřát, takže si zalezte aspoň na den do postele, spěte a odpočívejte v teple. Pro zahřátí si můžete připravit čaj s medem a citrónem, anebo vývar z koření, konkrétně z několika hřebíčků, černého pepře, nového koření a ze skořice. 

U lékaře s bolestí v krku

  • když bolest v krku nepřestala ani po týdnu
  • když máte velké problémy s polykáním
  • když jde o bakteriální infekci se silnou bolestí v krku, bude potřeba nasazení antibiotik
  • objeví se vyrážka, máte vysokou horečku

Článek Zbavte se nepříjemné bolesti v krku: Co pomáhá byl publikován 23. února 2015 v 11.30 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...