Jak přežít léto s cukrovkou?

Sponzorované odkazy:

Jak přežít léto s cukrovkou?

Celý rok se těšíme na teplo a na sluníčko. Letošní výkyvy teplot a časté dusno umí potrápit i nás zdravé. Ale výkyvy počasí a přílišné horko jsou pro chronicky nemocné jedince dokonce nebezpečné. Jedním z takových onemocnění, na které léto nemá dobrý vliv je diabetes mellitus, čili cukrovka.

Léto je pro nemocné cukrovkou náročné obdobíLéto je pro nemocné cukrovkou náročné období

Jak počasí může ovlivnit hladinu cukru v krvi

Extrémní teplo může ovlivnit kontrolu hladiny cukru v krvi. Pokud používáte inzulín nebo hladina vaše krevního cukru není kompenzována, můžete být v letních měsících vystaveni vyššímu riziku. V létě je volnější režim, častěji na dovolených zhřešíme a společně se zvýšenou tělesnou aktivitou, může dojít ke zhoršení hodnot hladiny cukru v krvi. Pokud máte neurologické komplikace spojené s cukrovkou, které poškodily nervy potních žláz, možná se nebudete moci potit správně. V tomto případě na sebe musíte být obzvláště opatrní, protože můžete trpět nejen návaly horka, ale také budete více náchylní k úpalům.

Máte hodnoty krevního cukru vysoké, i přestože užíváte inzulin? Vyvarujte se namáhavé fyzické aktivitě. Pokud to budete s pohybem přehánět, více se zapotíte, můžete se dehydratovat, což vede ke zvýšení hladiny glukózy. To spustí častější močení, které vede k ještě větší dehydrataci a tento začarovaný kruh pokračuje. Dehydratace snižuje přísun krve do kůže, a tím pádem je snížena schopnost vstřebávání inzulínu. Může to skončit i kómatem, nebo smrtí

Jak teplo může ovlivnit vaše léky

Pokud cestujete na dovolenou, dávejte pozor, jakým způsobem skladujete inzulínová pera a případné další léky, extrémní teploty je mohou poškodit a snížit jejich účinnost. Vysoké teploty způsobí, že jsou neúčinné a nepoužitelné. Zeptejte se v lékárně, jak inzulín správně skladovat, pokud vyrážíte na túry. Aby se vám nestalo, že někde na samotě budete inzulín budete potřebovat, ale díky přílišnému přehřátí nebude fungovat.

Úprava dávky inzulínu

Fyzická aktivita obvykle způsobuje snížení hladiny cukru v krvi, což snižuje potřebu inzulínu. Náhlá fyzická aktivita vám může zvýšit riziko nízkých hladin cukru v krvi. V létě tak můžete kolísat mezi extrémně vysokými i naopak nízkými hladinami, naučit se správně dávkovat inzulín, dle sportovní aktivity a venkovních teplot, není zrovna jednoduché. Delší dovolenou spojenou s aktivními výlety konzultujte se svým ošetřujícím lékařem, a také dbejte na to, abyste měli na prázdniny dostatek léků.

Tipy pro správnou hladinu krevního cukru

Postupujte podle těchto tipů, které vám pomohou při kontrolování diabetu. Pít hodně vody. Zůstat hydratovaný je zásadní pro každého během fyzické aktivity a je extrémně důležité, pokud máte cukrovku.

Vyhněte se dehydrataci. Mějte u sebe stále vodu, nebo sportovní nápoje s elektrolyty. Upravte si inzulín podle potřeby. Zeptejte se svého diabetologa na to, jak byste si měli upravit inzulín před sportováním a cestováním.

Nezapomínejte pít dostatek tekutin, nejlépe čistou pramenitou voduNezapomínejte pít dostatek tekutin, nejlépe čistou pramenitou vodu

Hladinu cukru v krvi často testujte. Protože vysoké teploty mohou způsobit kolísání hladiny cukru v krvi, je dobré se testovat častěji. Tímto způsobem můžete včas podniknout kroky k udržení stabilní hladiny krevního cukru. Měli byste pokračovat v častém sledování i po dobu několika hodin poté, co jste skončili s tréninkem nebo jinou fyzickou aktivitou. Mějte sebou glukózový gel, hroznový cukr, popřípadě bonbóny, kdyby se vám naopak hladina cukru snížila. Vezměte si s sebou také nějaké občerstvení. Drobné svačinky pomáhají předcházet nízké hladině cukru v krvi.

Vyvarujte se spálení sluncem. Popáleniny od slunce mohou mít vliv na zvýšení hladiny krevního cukru. Používejte kvalitní opalovací krém a své oči chraňte slunečními brýlemi s UV filtrem. Nezapomínejte také na pokrývku hlavy, abyste předešli úžehu. Přehřátí, úpal i úžeh mohou vést k zvracení, což je pro diabetiky velmi nebezpečné, vede ke ztrátě elektrolytů a další dehydrataci.

Nakonec zvažte, kolik času strávíte venku v extrémních teplotách. Pohyb je pro diabetiky důležitý, ale plánujte zvýšenou fyzickou aktivitu na dopoledne, nebo naopak na podvečer, kdy teploty nebývají tak vysoké.

Článek Jak přežít léto s cukrovkou? byl publikován 22. července 2020 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...