Onemocnění žaludku - gastritida, vředy a rakovina

Tagy:  gastroenteritida, gastritida, vředy, žaludek, rakovina

Sponzorované odkazy:

Onemocnění žaludku - gastritida, vředy a rakovina

Onemocnění žaludku bývá celá řada. Často ani nejde určit přesná diagnóza a příčina. Mezi však nejčastěji diagnostikovaná onemocnění žaludku patří gastritida, vředy a také, bohužel, rakovina.

Žaludeční gastritida

Nebo-li gastroenteritida je nejčastějším onemocnění žaludku vůbec. Rozlišit můžeme buď gastroenteritidu akutní, nebo chronickou. Při akutní gastroenteritidě nemocný vykazuje tyto příznaky: nechutenství, zvracení, průjem, nadměrná plynatost, zácpa, pocit plnosti, křeče v břiše. Nemoc se objevuje náhle a trvá jen několik dní. Léčba vyžaduje klid a dietní režim, popřípadě léky. Při chronické nebývají příznaky zcela specifické, často ani nejsou žádné. Diagnostikovat ji přesně může lékař až po odborném vyšetření.

Ultrazvukové vyšetření žaludku, autor: JoAnn MoravacUltrazvukové vyšetření žaludku, autor: JoAnn Moravac

Žaludeční vředy

Jsou druhým nejčastějším žaludečním onemocněním. Vznikají pokud je stěna žaludku či dvanácterníku poškozena přílišným působením žaludečních kyselin. Příčinou zvýšení tvorby kyselin je nesprávné a nevyvážené stravování. Příznaky žaludečních vředů je pálení žáhy Žaludeční vředy jsou povětšinou onemocnění chronické, jež se zhoršuje v některých obdobích a poté zase přichází období klidové. Riziko ohrožení života u žaludečních vředů vzniká tehdy, pokud žaludeční vřed praskne nebo poškodí tepnu či cévu a nastane krvácení do žaludku. Tehdy je nutná operace. Další komplikací při žaludečním vředu může být zánět. A v neposlední řadě je třeba si říci, že žaludečním vředy zvyšují riziko vzniku rakoviny žaludku.

Žaludeční vředy, autor: Med ChaosŽaludeční vředy, autor: Med Chaos

Rakovina žaludku

Není přiliš častým onemocněním zato nejzávažnějším. Za její vznik je odpovědná nezdravá strava a Helikobakter pyroli. Bakterie byla objevena poměrně nedávno a je velmi odolná. Nemoc se v počátku projevuje jako neurčitá bolest v nadbřišku, pocit na zvracení, „těžko“ u žaludku. Typické příznaky nemoci jako je ztráta chuti k jídlu, nevolnosti, hubnutí, únava apod. se objevují až v pozdějším stádiu nemoci. Pro úspěšnou léčbu je však nezbytně nutné, aby nemoc byla odhalena co nejdříve. Nejvíce jsou rakovinou žaludku ohroženi lidé nad 50 let, s chronickým vředový onemocněním, s opakovanými záněty žaludku a lidé s potvrzenou přítomností Helikobaktera pyroli. I když je rakovina žaludku velmi vážnou nemocí, lze jí zcela vyléčit.

Článek Onemocnění žaludku - gastritida, vředy a rakovina byl publikován 4. června 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (8).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...