Penicilin – antibiotikum, jenž změnilo dějiny léčiv

Tagy:  antibiotikum, léky, léčiva, bakterie, plíseň, fleming

Sponzorované odkazy:

Penicilin – antibiotikum, jenž změnilo dějiny léčiv

Nemoci nám znepříjemňují život den za dnem a vkrádají se do našich útulných domovů jako nezvaní hosté. Naštěstí, díky vymožennostem 21. století se můžeme bez obav spolehnout na lékařské komory a vědce s jejich převratnými vynálezy v podobě léčiv nejrozmanitějších funkcí a účinků. Na obyčejnou chřipku nám mnohdy postačí kupa papírových kapesníků a horký čaj, avšak angína bývá závažnějším onemocněním, na jehož likvidaci si bez speciálních léků nevystačíme. Od roku 1935 se však s touto svízelnou chorobou vypořádáme do pár týdnů, neboť penicilin dokáže hotové zázraky.

Virová onemocnění jsou, byla a vždy budou součástí našich životů. Svět nejnovějších technologií je sice skvělá záležitost, nicméně na nemoci je krátký a nic nedovede bolestmi sužovanému tělu ulevit tolik, jako právě onen pověstný penicilin.

Penicilin vznikl z plísně, autor: cornell fungPenicilin vznikl z plísně, autor: cornell fung

Co je vlastně penicilin?

Penicilin je mezi běžnou populací obecně znám jako antibiotikum, konkrétněji se pak jedná o beta-laktamové antibiotikum, které dokáže znemožnit stavbu buněčné stěny bakterií, které touto cestou, velmi účinně ničí. Samotný název je odvozen od latinského penicillium, neboli plíseň, ze které je dnešní lék vyroben. Pokud tedy někdo trpí alergií na plísně, penicilin by mu neměl být podáván. Vznik antibiotika se datuje od roku 1935. Od této převratní doby pomohlo tisícům lidí a také zachránilo stovky životů.

Vznik penicilinu

O tom, jak vlastně samotný lék vůbec vznikl, se řadu let vedly dlouhé spory, které nebraly konců. Jedni vědci přicházeli s teorií vědeckého výzkumu, jiní zase s jakousi náhodou. Nicméně celkový objev penicilinu, je poměrně kuriózní. Známý vědec Alexandr Fleming, který se ve 40. letech zabýval výzkumem bakterií, během svého bádání přišel na zvláštní plíseň, kterou doposud nepoznal. Plíseň nebyla zvláštní jenom svou barvou, ale především charakterem, který lze dnes popsat jako nesmrtelný. Dokázala totiž přežít v nepříznivých podmínkách a zahubit okolní bakterie. Po letech výzkumů vědci konečně přišli s lékem, které obsahoval tuto bakterii a jež dokázal vyléčit nad polovinu vojáků z 2. světové války.

Penicilin je jedno z nejúčinnějších antibiotik, autor: dh3lixPenicilin je jedno z nejúčinnějších antibiotik, autor: dh3lix

Účinky penicilinu

V době vzniku penicilinu, se jednalo o revoluční novinku, která okamžitě dokázala změnit smrtelnou nemoc, na něco velmi snadno a rychlé léčitelného. Po desítkách letech výzkumů, prošly léky inovacemi. Dnes se proto podávají v úhledných tabletách, které jednoduše polknete a máte prakticky po starostech. Účinky penicilinu na lidský organismus, jsou prakticky stoprocentní. Vypořádat se tak s streptokoky, stafylokoky a jinými původci virového a bakteriálního onemocnění, již není nijak složité.

Článek Penicilin – antibiotikum, jenž změnilo dějiny léčiv byl publikován 14. listopadu 2011 v 18.45 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...