Mléko a mléčné výrobky, jak to s nimi vlastně je?

Tagy:  mléčné výrobky, zdraví, pití, konzumace, vápník, kosti, cukr, bílkoviny, pleť

Sponzorované odkazy:

Mléko a mléčné výrobky, jak to s nimi vlastně je?

Není žádnou novinkou, že se neustále vedou debaty a studie o tom, jaký vliv mají mléčné výrobky na lidský organismus a jak to s jejich užíváním vlastně je. Jedni vědci tvrdí, že je pití mléka u savců vlastně nepřirozené a tělo se bez něho obejde, jiní výzkumníci si stojí za názorem, že je mléko obsahuje nespočet látek důležitých pro správný chod organismu jako takového. O tom, zda je konzumace mléčných výrobků zdravá či nikoli, si udělejte obrázek sami.

Mléko a vápník

Když se podíváte na jakoukoliv reklamu na jogurty, čokoládu nebo sušenky, všem malým dětem je neustále vtloukáno do hlavy, že tyto výrobky obsahují mléko, čili tělu prospěšný vápník. Pravda, mléko opravdu obsahuje vápník, bez kterého se naše kosti neobejdou, ale problém je v tom, že v mléce, konkrétně v tom kravském, je tolik vápníku, že jeho častá a nadměrná konzumace naopak způsobuje řídnutí kostí a neschopnost mléčnou bílkovinu strávit a následně je vyloučit z těla. Pokud jste si tedy zvykli snídat hrnek horkého mléka či se neobejdete bez sklenice před spaním, raději tento svůj rituál omezte a nebo se zaměřte na sojové výrobky.

Účinek mléčných výrobků na tělo je sporný, autor: Migle SeykiteÚčinek mléčných výrobků na tělo je sporný, autor: Migle Seykite

Sporný mléčný cukr

O mléčném cukru se rovněž vedou nekonečné spory, které pravděpodobně nikdy nevyústí v konečný verdikt. Zde existují opět dvě strany, přičemž jedna se shoduje, že je mléčný cukr tělem nestravitelný, čili je škodlivý. Na straně druhé jisté studie dokazují, že i když se mléčný cukr ukládá v organismu, dodává mu potřebné aminokyseliny, které snižují krevní tlak, podporují celkovou imunitu a nespecifickou střevní imunitu, zvyšují vstřebávání vápníku v tenkém střevě a dokonce zabraňují vzniku zubního kazu, což rozhodně nejsou negativní zprávy.

Sýry a vitamíny

Někteří lidé, kteří jsou přesvědčeni, že je mléko není nijak prospěšné, se samozřejmě vyhýbají i sýrům, obzvláště těm zrajícím a s vyšším obsahem tuku v sušině. Avšak právě sýry obsahují nespočet potřebných látek a vitamínů, které tělo vyžaduje. V plísňových sýrech jako je Niva nebo Hermelín najdete Biotin nebo kyselinu panthotenovou, v tvrdých sýrech dále vitamíny B6 a B2 a ementál zase obsahuje cenný vitamin B12.

Mléko a pleť

A obzvláště sporné jsou účinky mléka a mléčných výrobků v oblasti estetické medicíny, neboť se traduje, že právě laktóza způsobuje rapidní zhoršení stavu pleti, konkrétně pak akné. To je jistě pravda, mléko pupínkům a mastné pokožce opravdu nikterak nepřispívá, ovšem naopak pomáhá dodat pokožce zdravou barvu, zbavuje ji pigmentových skvrn a navrací ji pružnost a svěžest.

Mléčné výrobky – ano či ne?, autor: MuffetMléčné výrobky – ano či ne?, autor: Muffet

Článek Mléko a mléčné výrobky, jak to s nimi vlastně je? byl publikován 22. září 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví, Krása a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...