Používáte doplňky stravy? Ne všechny jsou prospěšné a existují i určitá rizika! 

Používáte doplňky stravy? Ne všechny jsou prospěšné a existují i určitá rizika! 

Reklamy na doplňky stravy jsou všudypřítomné. Ačkoli nám kvalitní produkty skutečně mohou v lecčem pomoci (např. při potížích s klouby), další výrobky mohou být poněkud problematické.

Doplňky stravy, kam se podíváš

Zatímco v dřívějších dobách jsme měli k dispozici tak maximálně vitamínové tablety, aktuálně si je možné pořídit obrovské množství doplňků stravy. Ačkoli můžete využít slevové poukazy na Pilulka.cz, kdybyste měli kupovat všechny výrobky, bez nichž podle výrobců nemůžeme existovat, zřejmě byste zruinovali rodinný rozpočet. Doplňky stravy se dnes prodávají všude, tedy nejen ve zmíněných online lékárnách, ale už i v běžných obchodech. Jenže skutečně je potřebujeme?

Jak doplňky stravy fungují?

Doplňky stravy často obsahují vitamíny a minerály, tzn. mikronutrienty, které sice nemají energetickou hodnotu, ale jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Jenže v současné době existují produkty, které nám slibují, že nás ochrání před volnými radikály, zlepší funkčnost kardiovaskulárního systému, sníží „zlý“ LDL cholesterol, zlepší kvalitu pokožky, odstraní problémy s klouby, sníží únavu a ženám pomohou i s gynekologickými problémy. Skoro by se zdálo, že když budeme konzumovat pouze doplňky stravy, budeme naprosto zdraví.

Mohou nám doplňky stravy pomoci?

Je prokázáno, že osobám, kterým chybí určitá živina, mohou kvalitní doplňky stravy skutečně pomoci. Trpíte-li tedy např. nedostatkem hořčíku, jenž může vést v dlouhodobém hledisku k hypertenzi a srdeční arytmii, můžete se zaměřit na produkty, které tuto minerální látku obsahují. Na druhou stranu by k takové situaci vůbec nemělo dojít. Základem je totiž pestrá strava. Pokud se jídelníček skládá z potravin, které obsahují všechno mikronutrienty i makronutrienty (bílkoviny, sacharidy a tuky), zdravý člověk většinou přijímá všechny živiny, jež potřebuje k životu.

U vitamínů a minerálů na množství záleží

Výrobci mnohých doplňků stravy slibují zázraky. Jenže existují produkty, v nichž jsou dané látky obsaženy v tak malém množství, že nemohou mít očekávaný efekt. Mnozí lidé přitom berou všechny doplňky stravy s vitamíny a minerály, aby měli jistotu, že jim nic nechybí. Řídí se přitom poněkud kontroverzní zásadou, že více je lépe, o čemž by se dalo pochybovat, a to nejen v této konkrétní oblasti. Řada jedinců se navíc domnívá, že co tělo nevyužije, to bez problémů vyloučí.

Zatímco pro vitamíny rozpustné ve vodě (B a C) a některé minerály takové tvrzení skutečně platí, u vitamínu rozpustných v tucích (A, D, E a K) a u jiných minerálních látek to tak jednoduché není. Organismus je sice vyloučí, ale znamená to pro něj jistou zátěž. Vzniká tak vlastně paradoxní situace. Doplňky stravy s vitamíny a minerály totiž často berou ve větší míře sportovci v domnění, že jim pomohou k lepšímu výkonu a regeneraci. Jenže zátěž při vyloučení některých živin způsobí, že regenerace probíhá o něco hůře a pomaleji.

Doplňky stravy mohou být i nebezpečné

Konzumovat doplňky stravy může přinášet i rizika. Některé z nich se totiž dostávají do „křížku“ s účinky běžné užívaných léků. Pokud např. berete léčiva snižující srážlivost krve či regulující krevní tlak, rozhodně byste neměli zároveň užívat doplňky stravy s obsahem ginkgo biloby. Extrakt z listů jinanu dvoulaločného má sice mnoho pozitivních účinků, jenže za nejdůležitější vlastnost je považováno zlepšení prokrvení lidského těla, pročež by se neměl kombinovat s výše zmíněnými léčivy. Doplňky stravy nám zkrátka a dobře mohou pomoci, ale nemusí být vždy prospěšné.

Článek Používáte doplňky stravy? Ne všechny jsou prospěšné a existují i určitá rizika!  byl publikován 13. září 2019 v 06.15 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...