10 rad jak hubnout zdravě

Tagy:  hubnutí, zdraví, dieta, životní styl

Sponzorované odkazy:

10 rad jak hubnout zdravě

V České republice trpí nadváhou či dokonce obezitou více než 50 % dospělé populace. To je alarmující číslo. Kde je příčina? V současné stylu života. Jíme více potravy, než naše tělo skutečně potřebuje, vyvíjíme méně fyzické aktivity, jsme v neustálém stresu. Téměř každý člověk v našem okolí je schopen nám kdykoliv říci základní zásady zdravého životního stylu, ale kolik z nás se je snaží alespoň dodržet? Raději se vymlouváme na nedostatek času, peněz, motivace, atd. Přitom si neuvědomujeme, že nás současný styl života ve skutečnosti stojí mnohem víc. Platíme za něj totiž svým zdravím.

Pohyb k hubnutí neodmyslitelně patří, autor: High ContrastPohyb k hubnutí neodmyslitelně patří, autor: High Contrast

Jak tedy zdravě hubnout?

  1. Žádné hladovění – Když se řekne hubnutí, skoro každý si okamžitě vybaví slova jako dieta a hladovění. O tom však hubnutí být nemá. Pokud budeme hladovět náš organismus přepne do úsporného režimu a naopak bude mít tendence si ukládat zásoby tuku, namísto toho, aby se jich zbavoval.
  2. Pravidelná strava – zde platí pravidlo méně a častěji. V dnešní uspěchané době nemáme moc času se v klidu najíst.Jíme tak dvakrát denně a ve spěchu. To je však špatně. Právě pravidelnost a klid při jídle jsou jedním z nejzákladnějších klíčů ke zdravému hubnutí.
  3. Více ovoce a zeleniny – většina lidí má ve svém jídelníčku zařazeno žalostně málo ovoce a zeleniny. Jenže právě vitamíny a minerály v nich obsažené jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Navíc neobsahují téměř žádné kalorie, takže si jich můžete dopřát kolik chcete.
  4. Méně soli,tuků a cukrů – konzumujeme příliš mnoho soli, tuků a cukrů. Potraviny na ně bohaté sice rychle zasytí, ale nedají nám tu správnou energii a máme brzy opět hlad. Jejich omezením ulevíme svému organismu a budeme se cítit mnohem lépe.
  5. Více fyzické aktivity – rok od roku je to s fyzickou kondicí v České republice horší a horší. Přitom právě fyzická aktivita je pro hubnutí a udržení správné hmotnosti základem.
  6. Více spánku – bylo prokázáno, že nedostatek spánku má přímý vliv na vznik obezity. Lidé, kteří spí méně jak 7 hodin denně více trpí nadváhou.
  7. Méně stresu – nadměrný stres také negativně ovlivňuje ukládání tuků.
  8. Jídlo se nehltá, ale vychutnává – každé sousto byste si měli vychutnat a hlavně pořádně rozžvýkat. Ulehčíte tak práci svému žaludku.
  9. Méně červeného masa, více ryb – všichni víme, že bychom měli ryby konzumovat alespoň 2krát týdně. Ale kolik z nás to opravdu dodržuje? Za to hovězí nebo vepřové maso jíme denně.
  10. Hubnutí se nesmí uspěchat – ideální ztráta hmotnosti je okolo 0,5 kg týdně. Při rychlejší ztrátě hmotnosti hrozí tzv. Jo-jo efekt.
Ovoce a zelenina – zásada zdravého hubnutí, autor: DbenbennOvoce a zelenina – zásada zdravého hubnutí, autor: Dbenbenn

Článek 10 rad jak hubnout zdravě byl publikován 22. srpna 2010 v 23.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...