4 tipy jak bojovat s únavou v zaměstnání

Tagy:  práce, zaměstnání, strava, vzduch, pohyb, odpočinek

Sponzorované odkazy:

4 tipy jak bojovat s únavou v zaměstnání

Jak to tak bývá, o víkendech má většina lidí klidnější režim a především se můžete v klidu vyspat a záleží prakticky na vás, zda vstanete jako v běžný den v 6 hodin ráno nebo si odpočinete do dopoledních hodin a dospíte to, co vám za týden chybělo. Během týdne, kdy každý musí do práce nebo do školy, je režim samozřejmě striktnější a o poznání náročnější. Nejenom, že musíte brzy vstávat, ale především se musíte celý den soustředit a vykazovat často nadlidské úkony. Co ale dělat, pokud na vás přes den padá únava? Máme pro vás pár skvělých tipů, díky nimž zvládnete jakoukoliv únavu a nic vám již nebude bránit v práci.

Jděte na vzduch

Únava je mnohdy způsobena pouze nedostatkem vzduchu a vzhledem k faktu, že lidé často pracují v přetopených kancelářích pouze s klimatizací, o dostatečném přísunu kyslíku nemůže být řeč. Pak se samozřejmě nelze divit, že vás přepadá únava také v dobách, kdy byste jindy zářili štěstím a svěžestí. Pakliže cítíte náhlí přísun únavy a ospalosti, vydejte se na pár minut na čerstvý vzduch, kde si pročistíte hlavu a zaručeně se proberete. Zda si půjdete pouze na chvíli stoupnout na terasu nebo se projdete do obchodu je již čistě na vás.

Autor: Remy SharpAutor: Remy Sharp

Jezte zdravě

Je poměrně přirozené, že na vás během dne padá únava, ta má ale mnoho příčin a jednou z nich mohou být také například rafinované cukry. Po těch mnozí automaticky sáhnou, aby takzvaně dobyli baterky. Dát si ale v případě únavy čokoládu nebo rovnou koblihu s marmeládou není příliš chytré řešení. Hladina cukru vám sice rychle vyskočí nahoru, ale o to rychleji zase spadne dolů a vy budete ještě unavenější a hladovější. Jezte proto raději zdravě, vyváženě, s dostatkem vitamínů a vlákniny a únava se vám vyhne obloukem.

Udržujte pohyb

Pokud během víkendu žijete aktivně a přes týden sedíte 9 hodin nehnutě v kanceláři u svého počítače, nelze se divit, že jste neustále unavení. Tato monotónní práce a počítač jsou doslova zabijákem svěžesti a také dobré nálady. Nebraňte se proto pravidelnému pohybu, který vás z únavy snadno a hlavně rychle dostane. Jděte se projít po místnosti, protáhněte se a klidně si udělejte i několik dřepů.

Odreagujte se

Monotónní a rutinní práce může být opravdu vskutku ubíjející a často máte pocit, že v kanceláři sedíte dlouhé hodiny a přitom je dopoledne a do odchodu domů ještě daleko. Co v takové situaci dělat? Naučte se odreagovávat. Možná vám tato rada přijde hloupá, nicméně je vskutku účinná. Na chvíli si zatelefonujte, přečtěte si kousek z novin a nebo si popovídejte s kolegyní a dejte si kávu. Nikdo neříká, že máte takto „lelkovat“ půl dne, nicméně chvilkové pauzy jsou rozhodně pro dobro věci.

Článek 4 tipy jak bojovat s únavou v zaměstnání byl publikován 10. února 2017 v 17.00 v rubrice Psychologie a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...