Zubní náhrady a umělé zuby

Tagy:  zuby, zubní náhrady, můstek, endodoncie, trhání zubů

Zubní náhrady a umělé zuby

V dnešní době je kladen velký důraz na celkový vzhled člověka a okouzlující úsměv je krokem číslo jedna. S krásnými zuby už na první pohled zazáříte. Bohužel, ne všichni máme zuby v ideálním stavu. V následujícím řádku vám poradíme, co dělat, pokud vám nějaký zub chybí, je ulomený, ošklivě zabarvený apod. Pečujte o vaše zuby pravidelně, aby nemuselo docházet k nepříjemnému trhání zubů.

Chybí mi zub

Pokud zub chybí, je tu řešení, lze nahradit můstkem nebo implantátem. Při větších ztrátách zubů musíte zvolit jinou variantu řešení a to buď a) implantáty nebo b) snímatelné zubní náhrady. Je vždy nutné posoudit individuálně u každého pacienta jejich stabilitu, jeho přání a samozřejmě i možnost zhotovení. Náhradou ztracených celých zubních tkání nebo celých zubů se zabývá protetická stomatologie.

Endodoncie

Zuby by neměly být ošetřovány pouze povrchově, naopak. Specialisté endodoncie ošetřují vnitřní prostor zubu, laicky řečeno, ošetřují kořenové kanálky zubu. Toto vyčištění je nutné provést, vždy když dojde např. k zánětu nebo k odumření zubu. Jedná se o velice důležité ošetření, díky kterému může i mrtvý zub nadále fungovat. Endodontické ošetření se doporučuje mimo jiné provést před zhotovením korunky nebo můstku.

Zubní náhrady

Zubní náhrady jsou buď fixní, tj. korunky nebo můstky anebo snímatelné částečně či celkové protézy. Korunka tvoří umělý plášť ošetřovaného zubu a svým tvarem a barvou na první pohled působí jako váš zub. Můstek vám nahradí ztracený zub anebo vám zuby spojuje. Ke zhotovení můstku je nutné opracovat a obrousit nejméně dva zuby sousedící s mezerou po ztraceném zubu. V minulosti byly můstky hojně užívány, v dnešní době jsou ztracené zuby většinou nahrazovány pomocí zubních implantátů.

Život s „cizími“ zuby

Bohužel sžít se s protézou nějakou dobu trvá. Umělé zuby a zubní náhrady dělají zpočátku s kousáním a někdy i s mluvením problémy. Se zubními náhradami je nutné dodržovat nějaká pravidla, mj. vyvarovat se výrazným pohybům dolní čelisti do stran, aby se vám náhrada neuvolnila. Dokonce není možné ukusovat sousta předními zuby, opět kvůli zapříčinění uvolňování náhrady. I když jsou umělé zuby „cizí“, je nutné se o ně starat jako o vaše vlastní. Odborníci doporučují ústa vyplachovat ústní vodou, čistit náhradu měkkým kartáčkem, odkládat ji do nádoby s čistou vodou nebo s rozpuštěnou čistící tabletkou.

Článek Zubní náhrady a umělé zuby byl publikován 19. září 2019 v 00.15 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...