Myslete na stáří už nyní. Víte, jak podpořit zdraví vašich kostí?

Sponzorované odkazy:

Myslete na stáří už nyní. Víte, jak podpořit zdraví vašich kostí?

Naše opěrná soustava nás nosí celý život, proto bychom měli jejímu zdraví věnovat zvláštní péči. Přeci se nechcete v padesáti belhat o holích? Již od malička nám maminky přímo vnucují mléčné výrobky bohaté na vápník, abychom dobře rostli a měli pevné a silné kosti.

Vstřebatelnost vápníku z dnešních chemicky zpracovaných výrobků asi pro dnešek necháme stranou. Beze sporu je fakt, že vápník je pro vývoj zdravých a pevných kostí klíčový. Trpíte-li na intoleranci laktózy, nemusíte zoufat, i potraviny z rostlinné říše vám dokáží pokrýt doporučený denní příjem vápníku. Neupínejte se pouze na konzumaci vápníku v podobě doplňků stravy. Jejich nadbytek vám může způsobit potíže s ledvinami a lehce zvyšuje i riziko kardiovaskulárního onemocnění, pokud jich konzumujete nadbytek.

Minerály a vitamíny, které jsou důležité pro zdraví kostí

Víte, které potraviny, vitamíny a minerály byste měli konzumovat, abyste měli zdravé kosti? Ruku v ruce se zdravím kostí totiž jde i zdraví kloubů a chrupavek, neměli byste tak zanedbávat ani příjem kolagenu, jež je pro správné fungování kloubů zásadní.

Ptáte se, která rostlina obsahuje hodně vápníku? Například brokolice, rukola, tuřín, kapusta, překvapivě i obyčejné pampelišky, které najdete na louce, jej mají opravdu hodně.

Naše generace se obecně potýká s nedostatkem hořčíku, možná díky všeobecnému stresu, který nás dnes a denně obklopuje. Hořčík pomáhá s transportem a vstřebáváním vápníku, budete-li tak brát doplňky stravy s obsahem vápníku a na hořčík zapomenete, příliš prospěšné vám tabletky z lékárny nebudou. Hořčík vám dodají mandle, ořechy, ale třeba i obyčejný špenát, pokud jste na oříšky alergičtí.

Naše tělo prochází několika biochemickými procesy, které vedou k produkci metabolických kyselin, což vede ke zvýšené kyselosti v našem těle. Draslík pomáhá působit proti účinkům těchto kyselin a zabraňuje tělu získávat alkalizující sloučeniny z kostí, čímž zabraňuje úbytku kostní hmoty. Paradoxně tak nadbytek vápníku může způsobit jeho nedostatek v kostech, pokud v těle nemáte potřebný hořčík a draslík. Přidejte draslík do vaší stravy, jezte banány, avokádo, sladké brambory, hrášek, grapefruity a kokosovou vodu.

Vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu. Vitamín C obsahuje ovoce – jahody, maliny nebo ostružiny, stejně jako citrusové plody, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, který lze snadno začlenit do vaší stravy. Vysoké množství vitamínu C najdete také v paprikách.

Nezanedbatelnou roli má v našem těle také vitamín K, protože část vašich kostí je tvořena proteinem známým jako kyselina y-karboxyglutamová. Bez vitamínu K nemůže tento protein optimálně fungovat, což brzdí produkci nové kostní tkáně. Nedostatek vitaminu K je spojen s osteoartrózou a zvýšeným rizikem zlomenin, také tzv. křivice u malých dětí. Kde najdete vitamín K? V listové zelenině, obsahují jej saláty, kapusta, zelí, pozor, pokud užíváte léky na ředění krve, neměli byste listovou zeleninu konzumovat.

Článek Myslete na stáří už nyní. Víte, jak podpořit zdraví vašich kostí? byl publikován 27. září 2023 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...