tipy, jak odlehčit Vánoční hodování

Tagy:  hubnutí, vánoce, vánoční strava, cukroví, večeře, kapr, losos, řízky, bramborový salát, majonéza

Sponzorované odkazy:

 tipy, jak odlehčit Vánoční hodování

Vánoce jsou beze sporu těmi nejkrásnějšími svátky v roce. I když Velikonoce oslavují příchod jara, Valentýn je o lásce a 1. Máj stejně tak, Vánoční svátky jsou prosyceny úchvatnou atmosférou, díky které pookřejí i ti největší cynici a odpůrci rodinných vazeb. Kromě faktu, že se přes Vánoce scházíte s rodinou, přáteli a všemi blízkými, které často nevidíte jak je rok dlouhý, také musíte neustále odolávat pokrmům, které nejsou zrovna dietní. ne nadarmo se říká, že jsou Vánoce také svátky obžerství a něco na tom pravděpodobně bude. Někteří lidé, a je jich většina, svoji postavu neřeší a s klidem přiberou přes svátky i několik kilogramů. Jak se ale k neustálému hodování postavíte vy, co si držíte štíhlou linii? Naučte se Vánoční pokrmy odlehčit.

Místo kapra losos

Kapr je typickou Vánoční rybou, která by, podle některých jedinců, neměla na Štědrovečerní tabuli prostě chybět. Nicméně ne všem kapr chutná a navíc musí být vždy připraven tak, aby lahodil chuťovým pohárkům. Kapr je sám o sobě poměrně bez chuti, proto se nevyhnete spoustě koření, trojobalu nebo nejrůznějším těstíčkům podporujícím chuť. Naproti tomu mořské ryby, jako losos, jsou nejenom chutné, ale i zdravé. Losos nevyžaduje smažení, ale restování v olivovém oleji nebo pečení v troubě, kdy získá výbornou chuť a aroma. Navíc je obohacen o omega 3 mastné kyseliny, které jsou pro tělo neuvěřitelně prospěšné. zapomeňte proto na předpojatost a kapra letos vyměňte za vynikajícího lososa.

Autor: Moyan BrennAutor: Moyan Brenn

Majonéza – ano či ne?

Bramborový salát je českou přílohou při Štědrovečerní večeři a bez něho by tabule nikdy nebyla taková, jaká má být. Ovšem i bramborový salát, který známe v jeho typické kalorické podobě, může být dietní nebo alespoň méně tučný. 10 vrchovatých lžic majonézy můžete hravě nahradit zakysanou smetanou nebo jogurtem s kořením dle vlastní chuti. Pokud by vám přeci jen chuť majolky chyběla, pořiďte si kvalitní produkt s bio vajec a oleje a opravdu s množstvím šetřete.

Vyrobte si zdravý trojobal

Další klasikou je samozřejmě trojobal, ve kterém se na Štědrovečerní večeři schovává jak kapr, tak oblíbené řízky nebo klobásy. Ovšem i trojobal může být zdravý a kupodivu jej nemusíte ani smažit. Hladká mouka bude nahrazena žitnou, vajíčko vám postačí z bílků a strouhanka se vytvoří z usušených celozrnných žitných rohlíků nebo housek. Obalené pokrmy pak upečete v troubě, jen s trochou olivového oleje. Výsledný efekt bude výborný a možná ani nepoznáte rozdíl.

Vsaďte na zdravé cukroví

Co na Vánoce samozřejmě nesmí chybět, je cukroví. Ovšem i v tomto případě můžete hřešit zdravě a tak trochu jinak. Pšeničkou mouku vyměňte za jemnou celozrnnou, máslo za kvalitní kokosový olej a místo bílého cukru použijte třtinový, kokosový, javorový sirup, med nebo melasu. Možností je několik a jistě si i tak pochutnáte.

Článek tipy, jak odlehčit Vánoční hodování byl publikován 19. prosince 2015 v 23.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...