Očkování proti klíšťové encefalitidě

Tagy:  klíště, klíšťová encefalitida, zánět mozku, zánět mozkových blan, očkování

Sponzorované odkazy:

Očkování proti klíšťové encefalitidě

Doba procházek po lesích a lukách je dávno tady a s ní i nebezpečí číhající v trávě a na stromech v podobě klíšťat. Klíšťata sama o sobě jsou jen nepříjemná, pokud jsou však přenašeči chorob, jsou malou časovanou bombou. V našich silách je tedy připravit se na možnou hrozbu díky speciálnímu očkování.

O klíšťatech

Klíště obecné patří mezi roztoče, konkrétně pak do čeledi klíšťatovitých. Živí se krví, kterou vysává zejména ze savců, včetně člověka. Pokud klíšťata nejsou nasátá, měří maximálně 4 milimetry, po nasátí se však mohou výrazně zvětšit a dosáhnout délky jednoho centimetru. Klíšťata mají jednu ohromnou výhodu oproti jejich obětem – dokážou totiž detekovat oxid uhličitý a díky tomu vystopovat jejich budoucí oběť. Pokud jsou navíc infikovaná, což často jsou, jsou velmi nevítanou hrozbou v našich patách.

Klíšťová encefalitida

Mezi nejrozšířenější nemoci, které jsou přenášeny klíšťaty, patří klíšťová encefalitida. Je přenášena jednak na člověka, také ale na další savce, včetně dobytka. Díky tomu existuje druhá cesta nákazy, a to je požití nedostatečně upraveného mléka nebo masa pocházejícího z nakaženého zvířete.

Klíšťová encefalitida je označení pro zánět mozkových blan a mozku. U jedinců se projevuje nemoc různě, v některých případech nemoc nepropukne, jen ji provázejí bolesti, jindy však udeří naplno. Je tedy mnohem jistější se proti ní chránit.

Očkování

Nejsnazší a nejjistější cestou proti této nemoci je očkování. Spočívá v podání celkem třech dávek během zhruba jednoho roku. Očkování probíhá celoročně, včetně sezóny. Na paměti je třeba jen mít, že ochrana organismu začíná až zhruba po dvou týdnech od podání druhé dávky. Lze očkovat i po čtyřech dávkách, v jiném očkovacím schématu. Minimální doba, po kterou jsou v krvi protilátky v potřebném množství, jsou tři roky od podání poslední dávky. Po uplynutí této doby lze pravidelně přeočkovávat za cílem udržení potřebného množství protilátek.

Vakcínu lze běžně zakoupit v lékárnách, vydává se však pouze na lékařský předpis. Očkování hradí pacient, lze se ale setkat s různými cenovými zvýhodněními, zdravotní pojišťovny mohou také nabízet příspěvky na očkování.

Co se týče rizik, je vakcína naprosto bezpečná. Používá se už více než tři desítky let a nebyly zaznamenány žádné negativní dopady na člověka.

Článek Očkování proti klíšťové encefalitidě byl publikován 24. července 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...