Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí

Tagy:  kronova nemoc, crohnova choroba, záněty trávicího ústrojí, cronova

Sponzorované odkazy:

Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí

Správný název nemoci sice zní Crohnova nemoc, jenže velká část lidí, kteří si chtějí vyhledat informace o této nemoci zadává do vyhledávačů počeštělý název Kronova nemoc nebo také nesprávný název Cronova nemoc popř. choroba.

Co je Kronova nemoc?

Kronova (Crohnova) nemoc je zánětlivé onemocnění tlustého nebo tenkého střeva, ale objevit se může prakticky v celém trávicím ústrojí.
Poprvé bylo popsáno doktory Crohnem, Oppenheimerem a Ginsburgem v roce 1932. Jaké jsou příčiny vzniku Kronovy choroby není dodnes známo. Nemoc se více vyskytuje ve vyspělých zemích a bývá dědičná.
Nejpravděpodobnější teorií o příčině jejího vzniku je autoimunitní reakce těla na nesprávné bakterie obsažené v potravě. Kronova nemoc se projevuje buď zůžením střev a jejich neprůchodností, srůstáním střev a nebo jejich chronickými záněty. Při Kronově chorobě dochází k poškozování stěny střeva, až k jeho úplnému proděravění.

Jaké jsou příznaky Kronovy nemoci?

Kronova nemoc nepatří zrovna k těm, které by měli náhlý a jednoznačný nástup. Spíše naopak. Začíná velmi pozvolna a její příznaky připomínají celou řadu dalších onemocnění. Proto je její diagnóza velmi zdlouhavá.

Pokud si chceme uvést nejtypičtější příznaky, tak mezi ně patří:

  1. průjem – jeho intenzita závisí na tom jaká část střev je zánětem postižena
  2. bolesti břicha – jsou nejčastějším příznakem Kronovy nemoci Velmi často také připomínají bolesti při zánětu slepého střeva.
  3. nadýmání – často připomínající kolikové stavy
  4. zvracení
  5. úbytek na váze – je způsoben špatným vstřebáváním živin v tenkém střevu a celkovém snížení příjmu potravy.
  6. zvýšená teplota – časté jsou horečky nad 38,5°C.
  7. perianální projevy – bolesti, svědění a pálení v konečníku

Dalšími příznaky Kronovy nemoci také bývají

  1. bolesti kloubů a zad – vyskytuje se artróza, osteoporóza, Bechtěrevova nemoc
  2. záněty ledvin a žlučových cest – také se zvýšeným vyskytem ledvinových a žlučníkových kamenů
  3. zvýšená tvorba aftů v ústech
  4. kožní vyrážka
  5. záněty očí, atd.

Je třeba si také říci, že Kronova nemoc bývá velmi snadno zaměnitelná s ulcerózní kolitidou. Ta však postihuje pouze tlusté střevo.

Kronova nemoc bývá chronická. Autor obrázku: Jiri.pekhartKronova nemoc bývá chronická. Autor obrázku: Jiri.pekhart

Jak se Kronova nemoc léčí?

Pro přesnou diagnostiku Kronovy nemoci je nutnu podstoupit celou řadu vyšetření, jako je kolonoskopie, krevní obraz, kapsulová endoskopie, test průchodnosti tenkého střeva, či počítačová tomografie.
Pokud je Kronova nemoc potrvzena nasazují lékaři preparáty s obsahem kyseliny aminosalycilové a kortikosteroidy, které zabraňují přehnané reakci imunitního systému. Antibiotika bývají podávána jen v akutních případech.
K operativním zákrokům při Kronově chorobě dochází jen zřídka, např. při neprůchodnosti střev, prasknutí střeva nebo rozšíření zánětu do dutiny břišní.

Lze Kronově nemoci předcházet?

Kronově nemoci nelze nikdy úplně předejít. Dodržováním zásad zdravého životního stylu však toto riziko můžeme snížit. Mezi faktory zvyšující možnost vzniku onemocnění patří:

  • kouření
  • nedostatek vlákniny ve stravě
  • strava s velkým obsahem tuků a cukrů
  • hormonální antikoncepce
  • dědičnost

Článek Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí byl publikován 8. září 2010 v 10.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (22).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...