Batáty si nejlépe rozumí s vínem
Batáty známé jako sladké brambory jsou hlízy povijnice jedlé a svým vzhledem a využitím v kuchyni připomínají brambory. Červení, případně žluté i bílé hlízy se žlutou, bílou i oranžovou dužinou mají příjemnou, nasládlou chuť a jsou významným zdrojem sacharidů, karotenoidů, vody, škrobu a cukru. Na rozdíl od klasických brambor jsou zdravé brambory výživnější a jsou výborným zdrojem vitamínů a minerálních látek. Preventivně působí proti některým druhům rakoviny, virům, změnám na sítnici v oku, snižují cholesterol a posilují imunitní systém.
Pěstování, foto: DespaD
Sklizeň, foto: DespaD
Odrůdy, foto: DespaDVyužití v kuchyni
Slupka batát obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, proto se konzumují nejlépe se slupkou. Hodí se do sladké kuchyně na sladké krémy, pyré, pudinky nebo náplně do pečiva i do slané kuchyně, kde se upravují vařením, pečením nebo grilováním. Červené brambory jsou vhodné na vaření a žluté na smažení. Delikátní kombinací jsou batáty s vínem, medem a hořčicí. Výborný předkrm vytvoříte v kombinaci se zázvorem.
Batátová polévka s bílým vínem
Vyzkoušejte recept na batáty v podobě lahodnou krémovou polévku z batátů s bílým vínem. Můžete ji podávat místo hlavního jídla, protože perfektně zasytí a k tomu je ještě velmi výživná a zdravá.
Co budete potřebovat:
- 250 g batátů
- 200 g mrkve
- 1 cibuli
- 500 ml kuřecího vývaru
- 100 ml bílého vína primitiva
- 50 ml smetany (nejlépe 31 %)
- 50 g čedaru
- 10 g másla
- sůl
Postup přípravy:
Máslo necháme rozpustit v hrnci a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, stejně tak nadrobno nakrájené batáty a mrkev. Dusíme přibližně 5 minut.
Přidáme víno, vývar, promícháme a přikryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
Na plotně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a chvíli lehce povaříme.
Nakonec přidáme smetanu, čedar a dochutíme solí.
Oproti bramborám jsou batáty sice zdravější ale zároveň za ně zaplatíme o něco více, kilogram batátů stojů kolem padesáti korun v závislosti na druhu a prodejci.
Článek Batáty si nejlépe rozumí s vínem byl publikován 24. února 2018 v 00.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Jak si přirozeně snížit hladinu cukru v krvi? 27.04.2022 08.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
