Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič

Tagy:  Krk, angína, příznaky, nákaza, bakterie, nemoc, léčba, antibiotika

Sponzorované odkazy:

Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič

Oteklé mandle a nepříjemné škrábání v krku zná snad každý z nás, avšak ne každý ví, že i obyčejná angína, která pomocí antibiotik odezní za pár dní či týdnů, může zanechat trvalejší následky, které ohrožují jak vaše zdraví, tak pohodlí vašich blízkých. Pokud jste se někdy setkali se situací, že jste se vítězně zbavili nepříjemné nemoci a následně na tutéž chorobu ,,odpadlo“ celé vaše okolí, můžete si pogratulovat, stali jste se totiž bacilonosičem, kterému pravděpodobně koluje v krvi streptokok.

Co je to streptokok?

Streptokok, onen lidský strašák, pochází z rodu kokovitých grampozitivních bakterií z čeledi Streptococcacae, které jsou charakterizované řetízkovitým uspořádáním. I když jsou tyto bakterie jinak zcela běžnou součástí mikroflóry jak člověka, tak zvířete, mohou zmutovat a následně způsobit nežádoucí potíže ve formě angíny. Je třeba podotknout, že se některé druhy streptokoků na lidech vyskytují zcela běžně a jsou součástí bakteriální flóry kůže a sliznic, ovšem existují i patologické druhy bakterií, které naopak lidskému organismu nevyhovují a dokonce mu výrazně škodí. A které to jsou? Streptokok skupiny A (Streptococcus pyogenes), Streptokok skupiny B (Streptococcus agalactiae) a Pneumokok (Streptococcus pneumoniae).
Jak u žen i mužů, se streptokoková bakterie nejčastěji vyskytuje v ústech, hrtanu, kůži a také v respiračním systému. Ženy rovněž mohou trpět na streptokoka v pochvě, který vážně narušuje přirozené PH prostředí. U mužů se streptokoky mohou vyskytovat v močové trubici, moči, horních cestách dýchacích či ve stolici.

takto vypadá krk napadený streptokokem, autor: kwillistakto vypadá krk napadený streptokokem, autor: kwillis

Příznaky nemoci

Bakterie je poměrně snadno přenosná kapénkovou nákazou, čili jednoduše vzduchem, nebo dotykem. Streptokoka tak můžete chytit prakticky kdekoliv. Inkubační doba nákazy může být až 3 týdny, proto se projevy mohou objevit až později, po styku s nakaženou osobou.Onemocnění se pak projevuje horečkou, bolestmi v krku, obtížným polykáním, bolestí svalů a kloubů či břicha. Streptokok obvykle způsobuje hnisavou angínu, zánět mandlí, zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin, zápal plic, spálu, revmatickou horečku nebo zánět ledvin.

takto vypadá krk napadený streptokokem, autor: kwillistakto vypadá krk napadený streptokokem, autor: kwillis

Léčba

Stejně, jako jiná virová a bakteriální onemocnění, se angína a konkrétně ta streptokoková, léčí pomocí antibiotik. Celková léčba trvá 14 dní, případně 3 týdny, přičemž byste měli dodržovat řádné užívání léčiv a být v klidu. Po dobrání penicilinu nezapomeňte na probiotika, která zklidní mikrofloru.

Na streptokokovou bakterii zaberou silná antibiotika, autor: awklhNa streptokokovou bakterii zaberou silná antibiotika, autor: awklh

Článek Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič byl publikován 30. listopadu 2011 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...