Klaustrofobie – vše o strachu z uzavřených prostor

Tagy:  Fobie, psychika, příčina, porucha, léčba

Sponzorované odkazy:

Klaustrofobie – vše o strachu z uzavřených prostor

Fobie jsou jednou z nejčastějších forem psychických poruch nejenom v České republice. I když například arachnofobií – panickou hrůzou z pavouků, trpí spousta obyvatel, daleko závažnější formou je například föbie sociální, či klaustrofobie, které vás omezují v denních činostech.

Co je fobie?

Fobie je trvalý, okolím neopodstatněný strach z prakticky čehokoliv. Za nekonkrétní můžeme dosadit uzavřené prostory, neznámé lidi, pavouka či cokoliv jiného. Důležité je, že strach pociťujeme vždy, když hrozí setkání s příčinou našeho strachu tedy například setkání s lidmi, s pavoukem nebo cesta ve výtahu. Tento strach není odůvodněný, lidé, výtah či pavouk nás nikdy neohrozili. Tento strach je nepřekonatelný a extrémně velký, intenzivní, zahlcující, spojený s nepříjemnými tělesnými pocity a podobně. K nejčastěji se vyskytujícím fobiím patří agorafobie a sociální fobie.

Klaustrofobie vážně znempříjemňuje život, autor: zoe katariKlaustrofobie vážně znempříjemňuje život, autor: zoe katari

Klaustrofobie

Klaustrofobie je ve zkratce strach z uzavřených prostor. Lidé, kteří trpí klaustrofobií, mají panický strach z uzavřených, malých, či tmavých místností nebo prostorů. Mohou to být výtahy, jeskyně, nebo letadla. Jedná se o psychický blok, panický strach z nemožnosti dostat se ven z uzavřených míst. Lidé, kteří musí setrvat v uzavřeném prostoru dlouhý čas, se mohou dokonce i zbláznit.
V České republice trpí klaustrofobií zhruba 5 procent obyvatelstva. Moc se o ní nemluví a mnoho lidí si ani pořádně neví, co to klaustrofobie znamená a co by si pod tímto názvem měli představit.

Příčina klaustrofobie se mnohdy nezjistí. Není to pravidlem, ale někdy se může jednat o důsledek situace, kdy byl člověk uvězněn v nějakém stísněném prostoru a nemohl se dostat ven – například porucha výtahu apod. Vzpomínku na tuto událost může člověk zdánlivě zapomenout a uložit si ji do podvědomí, je jí však stále ovlivňován.

Léčba

Terapie bývá dlouhodobá. Významné jsou psychoterapeutické pohovory, které mají za úkol seznámit pacienta s podstatou jeho strachu a naučit se ho s ním vyrovnat. Účinnou metodou je i postupné vystavování nemocného situacím, kterých se obává, a tak mu pomoci je překonat. Tento proces musí být postupný a je nutný souhlas nemocného. Z léků se užívají antidepresiva a léky proti úzkosti (anxiolytika).

Klaustrofobie se týká značné části populace, autor: linn herrisKlaustrofobie se týká značné části populace, autor: linn herris

Článek Klaustrofobie – vše o strachu z uzavřených prostor byl publikován 27. března 2012 v 16.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...