Makrobiotika – co konzumovat a čemu se obloukem vyhnout?
Sponzorované odkazy:
Pokud se pyšníte ,,plechovým“ žaludkem, žádné mastné jídlo s vámi nezacloumá a rozhodně netrpíte potravinovými alergiemi, můžete si významně zatleskat, neboť lidí, kteří mohou bez rizika sníst takřka cokoliv rapidně ubývá. Vlivem stresu a neustálého shonu se náš imunitní systém ztenčuje a spolu s ním kolísá také způsob přijímání a především stravování potravy. Stále více lidí zjišťuje nejrůznější alergie, které podstatně ztěžují stolování a ovlivňují celý život. A právě pro tyto případy je zde makrobiotická strava, která nejenom skvěle slouží jako doplněk při potravinových alergiích, ale napomáhá při dietách a k přechodu na zdravější způsob života.
Co to makrobiotika je?
Jedná se o způsob stravování, který není žádnou novinkou, ba naopak je ve světě znám tisíce let. Jeho základním principem je navrácení k přírodě, kterou v dnešní době tolik postrádáme. Hlavními surovinami makrobiotik tak jsou luštěniny, obiloviny, čerstvá zelenina a ovoce. Co naopak to tohoto odvětví nepatří je maso, vejce, sýry, drůbež, sůl, tuky a potraviny s vysokým glykemickým indexem.
Dnes jsme obecně zvyklí konzumovat nejrůznější polotvary, fast foodové pochutiny, rychlé cukry a zkrátka vše, co je sice chutné, ale pro tělo prospěšné jen minimálně a dosti návykové a tím samozřejmě nezdravé. Makrobiotika jsou prakticky opakem nasycených živočišných tuků, proto jsou tělu velmi blahodárná.
I makrobiotika může být pestrá, autor: JohnONolanSložení makrobiotické stravy
Složení makrobiotické stravy je naprosto triviální. Měla by se skládat z 50 až 60 procent obilovin, 20 až 30 procent musí tvořit zelenina, dále pak okolo 8 procent luštěniny, stejný poměr tvoří například mořské řasy a pouhých 5 procent nejrůznější dochucovadla a ostatní potraviny.
Zásady makrobiotiky
Vzhledem k faktu, že makrobiotická strava neumožňuje konzumaci vepřového, hovězího ani drůbežího masa, můžete si dopřát měkkýše, korýše a veškeré ryby. Mléčné produkty nahraďte těmi sojovými, včetně mléka a sýrů. Veškeré produkty se snažte jíst v surovém stavu, to znamená neloupané ořechy a semínka, syrová zelenina a čerstvé ovoce. Pakliže nejste zvyklí konzumovat luštěniny, určitě je do jídelníčku zařaďte. Vyzkoušejte třeba polévku z červené čočky, klasickou čočku na kyselo s cibulí, fazole s tuňákem a podobně. Ve fantazii se meze nekladou, ovšem řiďte se helem ,,čím jednodušší, tím lepší“.
Makrobiotika odmítá maso i mléčné výrobky, autor: LablascovegmenuČlánek Makrobiotika – co konzumovat a čemu se obloukem vyhnout? byl publikován 18. února 2013 v 15.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Pohanka chutná nejen vegetariánům 28.03.2011 00.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
