Pohanka chutná nejen vegetariánům

Tagy:  pohanka, vegetariáni, bezlepková dieta, celiakie, cereálie, makrobiotika, cholin, rutin, křečové žíly

Sponzorované odkazy:

Pohanka chutná nejen vegetariánům

Pohanka jistě nepatří minulosti, zrovna jako pouze do vegetariánského jídelníčku. Obohatit ten svůj jí můžeme všichni, je také velmi vhodná pro osoby citlivé na lepek.

O pohance

Pohanka, odborně nazývaná jako Fagopyrum, má svoji pravlast v Mongolsku, na úpatí Himalájí. Spolu s Mongoly a Tatary se dostala postupem času až do Evropy a v mnoha kuchyních tehdejší doby se dobře zabydlela. Pro její chuť, snadnou přípravu i vysokou výživovou hodnotu měla nezastupitelné místo. Pěstovala a konzumovala se i hojně na našem území, v období středověku si vydobyla dokonce první místo mezi potravinami.

Pohanka jako součást mnoha diet

Návrat k pohance způsobily zejména nové směry ve stravování, jako je třeba makrobiotika. Velmi cenou potravinou je také v bezlepkové dietě díky tomu, že lepek neobsahuje.

V každém případě je pohanka dobrou náhražkou tradičních obilovin. Její trošku odlišná chuť dělá mnohé pokrmy lepší, zajímavější a dodává tělu spoustu cenných látek.

Látky obsažené v pohance

Pohanka je velmi zajímavý mix bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších fytonutrientů. Odborníci pozitivně hodnotí její specifický obsah aminokyselin, celkově je dietním zdrojem bílkovin. Dále je zdrojem kvalitních sacharidů. Rovněž obsahuje vícenenasycené mastné kyseliny, má tak blahodárný vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na obsah vlákniny.

Co se týče vitamínů, nalezneme v pohance zejména vitamíny skupiny B – thiamin, riboflavin, niacin, dále vitamíny C a E. Z minerálů má zde největší zastoupení zinek, měď, selen a mangan, draslík, selen a vápník.

Pohanka je také známá pro vysoký obsah rutinu a cholinu.

Neloupaná pohanka, autor: Dag EndresenNeloupaná pohanka, autor: Dag Endresen

Vliv pohanky na organismus

Díky výše uvedeným látkám má pohanka řadu příznivých účinků na nás organismus. Hlavně rutin a vitamín C mají pozitivní vliv na cévy a tím i na křečové žíly. Rutin společně s dalšími látkami pak pomáhá ke snižování hladiny krevního cukru. Cholin sám o sobě napomáhá regeneraci jater a je znám také díky jeho úloze v přenášení impulsů v mozku.

Vláknina má pozitivní vliv na trávení a potažmo působí preventivně proti problémům v trávicí soustavě včetně nádorových onemocnění. Spolu s vícenenasycenými mastnými kyselinami pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.

Dále je pohanka využívána při detoxikaci organismu, je doporučována jako součást jídelníčku těhotných žen. Využívá se také při výskytu červených žilek, a to jak na pokožce, tak v oku.

Článek Pohanka chutná nejen vegetariánům byl publikován 28. března 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...