Vyhněte se cholesterolu
Sponzorované odkazy:
Co je to cholesterol?
Mnoho z nás již určitě slyšelo o cholesterolu, je o něm zmínka takřka v každé druhé reklamě týkající se výživy nebo zdraví a někomu možná už na toto téma promlouval do duše doktor.
Tato látka podobná tuku je v lidském organizmu nezbytná a nepostradatelná – tuto informaci řada lidí neví. Je nedílnou součástí výstavby buněčných membrán (tedy obalů buněk bez nichž by buňky nemohly existovat), podílí se na syntéze vitamínu D, celé řady steroidních hormonů a rovněž například působí na imunitní systém.
Lidské tělo získává cholesterol dvojím způsobem, buď z přijímané potravy a nebo ve větším množství si ho vyrobí samo v buňkách jater. Cholesterol je ve vodě nerozpustný, navázaný na bílkovinné proteiny (nosiče), cestuje krví po celém těle. Podle velikosti nosičů se pak dělí na ,,dobrý“ a ,,špatný“.
Dobrý cholesterol též označován zkratkou HDL (High Density Lipoproteid) se přepravuje pomocí velkých nosičů. Tyto velké nosiče nepronikají do stěn cév, navazují na sebe špatný cholesterol a přenášejí ho do jater, kde je odbouráván. Špatný cholesterol – LDL (Low Density Lipoproteid) je přenášen nosiči malými, které dokážou proniknout do stěn cév a při nadměrném množství se zde ukládá. U zdravého jedince je množství LDL poměrně malé, není- li však něco v pořádku vzniká problém.
Označení ,,dobrý a špatný“ cholesterol je označení používané lidmi, z lékařského hlediska cholesterol takto dělit nelze, neboť oba mají v těle nezastupitelnou funkci a oba při jejich nesprávné hladině způsobují řadu problémů.
zeleninaZvýšená hladina cholesterolu
Pro zvýšení hladiny cholesterolu existují dva různé faktory. Je to buďto dědičnost a nebo životospráva.
V případě dědičnosti je cholesterol zvýšený již od útlého věku. Jeho usazování pak vede často k rozsáhlému poškození cév a v důsledku toho k srdečním chorobám už ve věku například dvaceti pěti let. Pokud se vysoký cholesterol objevuje v rodině je lépe nechat děti vyšetřit a v případě potvrzení anamnézy začít s vhodnými opatřeními.
Špatná životospráva je bohužel nejčastější příčinou zvýšené hladiny LDL. Přispívá k tomu nedostatek pohybu, kouření, obezita a sní související špatné stravovací návyky a nevhodně volené potraviny.
Co dělat?
Sport, vyloučení kouření a celkové navození příjemné pohody a harmonie těla je dobrým základem, upravení stravy je však hlavním bodem boje s cholesterolem. A jak se tedy stravovat, kterým potravinám se vyhnout a kterým dát přednost, abychom se vyhnuli cholesterolu?
Základem při boji s cholesterolem je omezit množství jeho příjmu na 300 mg denně a zároveň snížit příjem tuků, tuky živočišné nahradit rostlinnými a zvýšit konzumaci ryb.
Potraviny, které bychom mohli označit jako nevhodné a jimž je radno se vyhnout jsou: živočišné tuky jako máslo a sádlo, smetanové polévky, vaječný žloutek, plnotučné mléčné výrobky a sýry, šlehačka, masa jako kachna a husa, vnitřnosti, rybí saláty s majonézou, kompoty a marmelády s velkým obsahem cukru, nuttela a jiné čokoládovoořechové pomazánky, majonézy a tatarky, párek v rohlíku, bramboráky a mnohé další.
Co upřednostnit? Masa jako krůtí, kuřecí a rybí- ne však smažené!, celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu, luštěniny, zeleninové vývary, nízkotučná mléka a tvarohy, vaječný bílek…
V kuchyni při vaření můžete tuky omezit tak, že budete využívat vaření v páře či vodě, polévky a omáčky zahustíte pomocí zeleniny nikoliv jíšky, maso kuřecí a krůtí zbavíte kůže, místo běžných olejů využijte při přípravě studených pokrmů nejlepší olej olivový.
I když se upravení jídelníčku může zdát v první chvíli drastické, časem zjistíte, že to není pravda téměř ke každé surovině existuje její zdravější náhrada nebo protiklad. Tomu kdo chce žít déle se vyhnout nadměrnému množství cholesterolu v potravě rozhodně vyplatí.
Článek Vyhněte se cholesterolu byl publikován 6. září 2008 v 06.32 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Kess. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Neradi se loučíte se svými vlasy? 11.10.2013 12.00
- Jak se vypořádat se zlozvyky partnera? 29.09.2014 12.00
- Naučte se relaxovat 15.09.2008 10.05
- Zbavte se akné 03.06.2010 00.00
- Hubnoucí tipy a triky - těmto se vyhněte! 05.07.2015 12.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
