Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček?
Sponzorované odkazy:
Játra jsou důležitým orgánem, proto bychom o ně měli dobře pečovat. V okamžiku, kdy potřebují odpočinek, je na místě upravit jídelníček a omezit jejich zatěžování. Odvděčí se nám.
Potřeba jaterní diety
Játra jsou důležitým orgánem, který může být v některých případech nadměrně zatěžován či poškozován, například v souvislosti s některou z chorob. Jmenovat můžeme třeba infekční mononukleózu, žloutenku či alkoholismus. V některých případech se však ani nemusí jednak o stav vzniklý nemocí, ale o situaci podmíněnou geneticky či způsobenou nevhodnou životosprávou. Varovných znaků je celá řada, s jistotou však řekne až lékař, zda se jedná o následek zatěžovaných jater. Jako příklad možných projevů můžeme uvést třeba únavu, pigmentové skvrny, nažloutlé bělmo či povrch jazyka.
Úprava jídelníčku
Aby játra měla možnost regenerace, je třeba jim dát k tomu prostor a zbavit je zátěže, jak jen budeme moci. Je tedy třeba upravit jídelníček a řadu potravin omezit. Všeobecně se doporučuje novou dietu držet asi rok, není však výjimkou rychlejší regenerace jater a dřívější návrat k režimu nepohléhajícímu výrazným omezením.
Základní principy jaterní diety
Jaterní dieta spočívá zejména ve vyřazení tuků ze stravy. S tím také souvisí způsob úpravy potravin, vyhýbá se smažení, pečení a grilování, přednost se dává vaření klasickému či v páře a dušení.
Potraviny vyloučené z jídelníčku
Při jaterní dietě je třeba omezit hlavně tučné potraviny. V prvé řadě eliminujeme červené maso, vnitřnosti a tučné ryby, samozřejmě zrovna tak masné výrobky obsahující větší množství ruku. Konzumovat by se neměly ani mléčné výrobky kromě nízkotučných variant, čokoláda a cukrovinky s tukem, kynuté pečivo. Důležité je také nepožívat ostré koření, sůl a ocet a zákaz platí i pro alkohol. Překvapivě se vyřazuje i cibule, česnek, okurky, květák.
Základ nového jídelníčku
Jídelníček jaterní diety lze zařadit s klidem mezi jídelníčky zdravého stravování. Základem je zelenina, ovoce, kvalitní masa s minimálním obsahem tuku. Výborná je třeba krůta, netučné ryby, konzumovat lze i červené maso, ale pouze velmi libové. Obiloviny se zpracovávají s minimem tuků, bez kynutí, ideálně se jí pečivo den staré. Mléčné výrobky jsou nízkotučné. K dochucení se využívá rozmanitosti čerstvých bylinek.
Je velmi výhodné zeleninu upravovat tepelně úplně minimálně, preferovat obecně vaření v páře a jako tuk používat kvalitní panenský olivový olej, případně jiné rostlinné oleje vysoké kvality.
Článek Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček? byl publikován 22. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Nebezpečná limonádová dieta¨ 15.03.2014 17.00
- Nejlepší dieta - poradíme vám 21.11.2015 21.30
- Dieta podle testu DNA 08.10.2013 00.00
- Proteinová dieta – zhubněte do plavek! 12.05.2012 10.00
- Žlučníková dieta není věda 09.10.2010 00.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Nutriční poradce? Možná právě teď je ten správný čas najít si toho svého!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
