Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdraví > Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček?
Sponzorované odkazy:
Játra jsou důležitým orgánem, proto bychom o ně měli dobře pečovat. V okamžiku, kdy potřebují odpočinek, je na místě upravit jídelníček a omezit jejich zatěžování. Odvděčí se nám.
Játra jsou důležitým orgánem, který může být v některých případech nadměrně zatěžován či poškozován, například v souvislosti s některou z chorob. Jmenovat můžeme třeba infekční mononukleózu, žloutenku či alkoholismus. V některých případech se však ani nemusí jednak o stav vzniklý nemocí, ale o situaci podmíněnou geneticky či způsobenou nevhodnou životosprávou. Varovných znaků je celá řada, s jistotou však řekne až lékař, zda se jedná o následek zatěžovaných jater. Jako příklad možných projevů můžeme uvést třeba únavu, pigmentové skvrny, nažloutlé bělmo či povrch jazyka.
Aby játra měla možnost regenerace, je třeba jim dát k tomu prostor a zbavit je zátěže, jak jen budeme moci. Je tedy třeba upravit jídelníček a řadu potravin omezit. Všeobecně se doporučuje novou dietu držet asi rok, není však výjimkou rychlejší regenerace jater a dřívější návrat k režimu nepohléhajícímu výrazným omezením.
Jaterní dieta spočívá zejména ve vyřazení tuků ze stravy. S tím také souvisí způsob úpravy potravin, vyhýbá se smažení, pečení a grilování, přednost se dává vaření klasickému či v páře a dušení.
Při jaterní dietě je třeba omezit hlavně tučné potraviny. V prvé řadě eliminujeme červené maso, vnitřnosti a tučné ryby, samozřejmě zrovna tak masné výrobky obsahující větší množství ruku. Konzumovat by se neměly ani mléčné výrobky kromě nízkotučných variant, čokoláda a cukrovinky s tukem, kynuté pečivo. Důležité je také nepožívat ostré koření, sůl a ocet a zákaz platí i pro alkohol. Překvapivě se vyřazuje i cibule, česnek, okurky, květák.
Jídelníček jaterní diety lze zařadit s klidem mezi jídelníčky zdravého stravování. Základem je zelenina, ovoce, kvalitní masa s minimálním obsahem tuku. Výborná je třeba krůta, netučné ryby, konzumovat lze i červené maso, ale pouze velmi libové. Obiloviny se zpracovávají s minimem tuků, bez kynutí, ideálně se jí pečivo den staré. Mléčné výrobky jsou nízkotučné. K dochucení se využívá rozmanitosti čerstvých bylinek.
Je velmi výhodné zeleninu upravovat tepelně úplně minimálně, preferovat obecně vaření v páře a jako tuk používat kvalitní panenský olivový olej, případně jiné rostlinné oleje vysoké kvality.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.