Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček?

Tagy:  játra, mononukleóza, jaterní dieta, dieta

Sponzorované odkazy:

Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček?

Játra jsou důležitým orgánem, proto bychom o ně měli dobře pečovat. V okamžiku, kdy potřebují odpočinek, je na místě upravit jídelníček a omezit jejich zatěžování. Odvděčí se nám.

Potřeba jaterní diety

Játra jsou důležitým orgánem, který může být v některých případech nadměrně zatěžován či poškozován, například v souvislosti s některou z chorob. Jmenovat můžeme třeba infekční mononukleózu, žloutenku či alkoholismus. V některých případech se však ani nemusí jednak o stav vzniklý nemocí, ale o situaci podmíněnou geneticky či způsobenou nevhodnou životosprávou. Varovných znaků je celá řada, s jistotou však řekne až lékař, zda se jedná o následek zatěžovaných jater. Jako příklad možných projevů můžeme uvést třeba únavu, pigmentové skvrny, nažloutlé bělmo či povrch jazyka.

Úprava jídelníčku

Aby játra měla možnost regenerace, je třeba jim dát k tomu prostor a zbavit je zátěže, jak jen budeme moci. Je tedy třeba upravit jídelníček a řadu potravin omezit. Všeobecně se doporučuje novou dietu držet asi rok, není však výjimkou rychlejší regenerace jater a dřívější návrat k režimu nepohléhajícímu výrazným omezením.

Základní principy jaterní diety

Jaterní dieta spočívá zejména ve vyřazení tuků ze stravy. S tím také souvisí způsob úpravy potravin, vyhýbá se smažení, pečení a grilování, přednost se dává vaření klasickému či v páře a dušení.

Potraviny vyloučené z jídelníčku

Při jaterní dietě je třeba omezit hlavně tučné potraviny. V prvé řadě eliminujeme červené maso, vnitřnosti a tučné ryby, samozřejmě zrovna tak masné výrobky obsahující větší množství ruku. Konzumovat by se neměly ani mléčné výrobky kromě nízkotučných variant, čokoláda a cukrovinky s tukem, kynuté pečivo. Důležité je také nepožívat ostré koření, sůl a ocet a zákaz platí i pro alkohol. Překvapivě se vyřazuje i cibule, česnek, okurky, květák.

Základ nového jídelníčku

Jídelníček jaterní diety lze zařadit s klidem mezi jídelníčky zdravého stravování. Základem je zelenina, ovoce, kvalitní masa s minimálním obsahem tuku. Výborná je třeba krůta, netučné ryby, konzumovat lze i červené maso, ale pouze velmi libové. Obiloviny se zpracovávají s minimem tuků, bez kynutí, ideálně se jí pečivo den staré. Mléčné výrobky jsou nízkotučné. K dochucení se využívá rozmanitosti čerstvých bylinek.

Je velmi výhodné zeleninu upravovat tepelně úplně minimálně, preferovat obecně vaření v páře a jako tuk používat kvalitní panenský olivový olej, případně jiné rostlinné oleje vysoké kvality.

Článek Jaterní dieta – jak sestavit jídelníček? byl publikován 22. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...