Dochucovadla - jsou plná ,,éček"
Sponzorované odkazy:
Většina lidí se během v kuchyni naučila používat nejrůznější potraviny, které by měly jídlu dodat chuť, šmak a takzvaně tu pravou šťávu. Bohužel používáním dochucovadel jsme nejenom zapomněli, jak vlastně jídlo samo o sobě chutná, ale především se neustále dopujeme nezdravými látkami, které způsobují návyk na ještě nezdravějších surovinách a způsobují nespočet zdravotních komplikací od lehčích průjmů až po infarkty myokardu. A že vy k těm, kteří dochucovadla používají nepatříte? Pak možná nevíte, co se pod tímto pojmem doopravdy skrývá.
Dochucovadla jsou lidově řečeno pomůcky, které mají potravinám dodat určitou, specifickou chuť. Ovšem jejich problém tkví v tom, že nejsou ani trochu přírodní a kolem potravin, podle kterých mají údajně chutnat, tak maximálně proběhly. Podívejte se, která dochucovadla jsou ta nejhorší a jsou doslova zabijákem každého dobrého pokrmu.
Kečup
Jedním z nejhorších dochucovadel je rozhodně kečup, který je bohužel velmi populární a ,,zdobí" lednice téměř všech českých rodin a restaurací. Kečup by dle kritérií měl být vyroben převážně z rajčat, ovšem většina těchto produktů obsahuje minimum rajských plodů a naopak přehršel cukru, soli, emulgátorů, stabilizátorů a dalších složek, které pro zdravý chod organismu nejsou ničím prospěšné. Pokud si některá jídla bez kečupu přeci jen nedovedete představit, zvolte raději variantu v podobě bio protlaku a nebo si pravý a nefalšovaný kečup vyrobte sami.
Kečup obsahuje spoustu éček, autor: jeffreywVegeta
Vegeta, jiným názvem také podravka je rovněž součást většiny kuchyní a své místo si najde v mnoha pokrmech. Polévky, zeleninové saláty, marináda na maso, americké brambory a desítky jiných pokrmů se často bez této ,,pochoutky" neobejdou. Co ale ve skutečnosti vegeta obsahuje? Sůl, éčka, sůl, éčka a zase sůl. Zbavte se škodlivého produktu jednou pro vždy a své vaření raději doplňte o pepř a čerstvé bylinky.
Instantní jíška
Bohužel málo kdo ví, že také spoustu emulgátorů obsahuje instantní jíška a to jak světlá, tak tmavá. Důvod, proč se ,,éčka" objevují i v tomto produktu je poměrně jednoduchý, aby vydržel nezkažený co nejdéle. Nebuďte proto líní a jíšku si raději vytvořte vždy čerstvou a nebo se bez ní v kuchyni obejděte a vařte lehčeji.
Pozor na koření
Pozor věnujte také koření a kořenícím směsím, neboť i spousta z nich obsahuje ,,éčka" a spoustu přidané soli. Veškeré grilovací koření, směs na ryby a na maso, americké brambory a podobně by ve vaší kuchyni neměly být.
Pozor na některé kořenící směsi, autor: Creative ToolsČlánek Dochucovadla - jsou plná ,,éček" byl publikován 28. října 2013 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Test kupovaných chipsů - na kterých si pochutnáte? 27.01.2015 12.00
- Makrobiotika – co konzumovat a čemu se obloukem vyhnout? 18.02.2013 15.00
- Proč by na vašem stole neměly chybět jogurty? 22.05.2024 07.00
- Čtením etiket si zachráníme zdraví 11.06.2010 00.00
- 5 důvodů, proč je právě léto ideálním časem na hubnutí 21.07.2025 07.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
