Makrobiotika – co konzumovat a čemu se obloukem vyhnout?

Tagy:  makrobiotická strava, zdravá strava, zelenina, ovoce, soja, luštěniny, obiloviny

Sponzorované odkazy:

Makrobiotika – co konzumovat a čemu se obloukem vyhnout?

Pokud se pyšníte ,,plechovým“ žaludkem, žádné mastné jídlo s vámi nezacloumá a rozhodně netrpíte potravinovými alergiemi, můžete si významně zatleskat, neboť lidí, kteří mohou bez rizika sníst takřka cokoliv rapidně ubývá. Vlivem stresu a neustálého shonu se náš imunitní systém ztenčuje a spolu s ním kolísá také způsob přijímání a především stravování potravy. Stále více lidí zjišťuje nejrůznější alergie, které podstatně ztěžují stolování a ovlivňují celý život. A právě pro tyto případy je zde makrobiotická strava, která nejenom skvěle slouží jako doplněk při potravinových alergiích, ale napomáhá při dietách a k přechodu na zdravější způsob života.

Co to makrobiotika je?

Jedná se o způsob stravování, který není žádnou novinkou, ba naopak je ve světě znám tisíce let. Jeho základním principem je navrácení k přírodě, kterou v dnešní době tolik postrádáme. Hlavními surovinami makrobiotik tak jsou luštěniny, obiloviny, čerstvá zelenina a ovoce. Co naopak to tohoto odvětví nepatří je maso, vejce, sýry, drůbež, sůl, tuky a potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Dnes jsme obecně zvyklí konzumovat nejrůznější polotvary, fast foodové pochutiny, rychlé cukry a zkrátka vše, co je sice chutné, ale pro tělo prospěšné jen minimálně a dosti návykové a tím samozřejmě nezdravé. Makrobiotika jsou prakticky opakem nasycených živočišných tuků, proto jsou tělu velmi blahodárná.

I makrobiotika může být pestrá, autor: JohnONolanI makrobiotika může být pestrá, autor: JohnONolan

Složení makrobiotické stravy

Složení makrobiotické stravy je naprosto triviální. Měla by se skládat z 50 až 60 procent obilovin, 20 až 30 procent musí tvořit zelenina, dále pak okolo 8 procent luštěniny, stejný poměr tvoří například mořské řasy a pouhých 5 procent nejrůznější dochucovadla a ostatní potraviny.

Zásady makrobiotiky

Vzhledem k faktu, že makrobiotická strava neumožňuje konzumaci vepřového, hovězího ani drůbežího masa, můžete si dopřát měkkýše, korýše a veškeré ryby. Mléčné produkty nahraďte těmi sojovými, včetně mléka a sýrů. Veškeré produkty se snažte jíst v surovém stavu, to znamená neloupané ořechy a semínka, syrová zelenina a čerstvé ovoce. Pakliže nejste zvyklí konzumovat luštěniny, určitě je do jídelníčku zařaďte. Vyzkoušejte třeba polévku z červené čočky, klasickou čočku na kyselo s cibulí, fazole s tuňákem a podobně. Ve fantazii se meze nekladou, ovšem řiďte se helem ,,čím jednodušší, tím lepší“.

Makrobiotika odmítá maso i mléčné výrobky, autor: LablascovegmenuMakrobiotika odmítá maso i mléčné výrobky, autor: Lablascovegmenu

Článek Makrobiotika – co konzumovat a čemu se obloukem vyhnout? byl publikován 18. února 2013 v 15.00 v rubrice Zdraví a Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...