Plísně na potravinách mohou poškodit ledviny a způsobit rakovinu
Sponzorované odkazy:
Jestli si myslíte, že stačí odkrojit plesnivý kousek a zvytek potraviny můžete sníst. Je to častý a nebezpečný omyl. Pokud se plíseň projeví kdekoli, měli byste celý kus vyhodit. Z plísně můžete mít nejen průjem, ale můžete si i poškodit ledviny.
Plísně jsou vláknité mikroskopické houby, které však netvoří velké jedlé plodnice jako houby, které sbíráte v lese. Na napadených potravinách plísně vypadají jako různě zbarvené porosty. Jednotlivé druhy plísní můžete od sebe vzájemně rozlišit, až když se na ně podíváte pod mikroskopem. K nejznámějším potravinovým plísním patří rody Penicillium a Aspergillus.
Naučte se rozpoznat špatné plísně, autor: penic-cornell fungiNěkteré plísňové jedy způsobují halucinace
V první řadě plísně rozkládají živiny v potravinách a zapříčiňují tak jejich kažení. Některé navíc v potravině tvoří plísňové jedy – mykotoxiny, které pronikají hluboko do potraviny. Těch je velké množství. Některé způsobují u lidí zažívací potíže, průjmy, ale mohou mít i závažnější účinky – poškozují játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve, jiné mají dokonce rakovinotvorné účinky. Jsou známé i plísňové jedy způsobující halucinace.
Nejznámějším plísňovým jedem je aflatoxin B1, který je dáván do souvislosti s rakovinou jater, s poruchami obranyschopnosti a s dalšími zdravotními neduhy. Nejčastěji se nachází v burských oříšcích a dalších suchých plodech, zejména z dovozu z tropů a subtropů. Dalším je například ochratoxin (poškozuje ledviny) nebo patulin. Ten bývá nejčastěji v plesnivém ovoci, zejména jablkách (při výrobě moštů či kompotů je proto třeba používat pouze nezávadné, plísní nenapadené ovoce). Plísňové jedy poškozují nejen naše zdraví, ale i zdraví zvířat, která jsou krmena zaplísněným krmivem. Proto domácí zvířata nekrmte plesnivými potravinami, plísňové jedy zůstávají ve velkém množství v krvi a orgánech zvířat i po porážce a následně jsou i v zabijačkových produktech.
Jsou všechny plísně zdraví škodlivé?
Ne. Všechny plísně totiž nemají schopnost tvořit plísňové jedy. Ty, které bývají označovány jako „kulturní plísně“ (například Penicillium camemberti), člověk dokonce využívá k výrobě potravin. To se týká například výroby plísňových sýrů, jako jsou Niva či Hermelín, a některých trvanlivých tvrdých salámů, které zrají pod plísňovým povrchem. Další plísně se využívají ve farmaceutickém průmyslu. Ostatně penicilin není původně také ničím jiným než produktem plísní.
Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz
Článek Plísně na potravinách mohou poškodit ledviny a způsobit rakovinu byl publikován 23. prosince 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Plíseň nohou – jak se proti ni bránit? 09.08.2012 12.00
- Penicilin – antibiotikum, jenž změnilo dějiny léčiv 14.11.2011 18.45
- Jak se vyhnout letní mykóze? 06.07.2014 12.00
- Víte, jak skladovat ovoce a zeleninu? 29.01.2014 12.00
- Plísně nohou a nehtů 26.07.2015 00.00
Top 10
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- IZIP - elektronická zdravotní knížka VZP
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Jak podpořit lymfatický systém a zbavit se letních otoků
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
