Víte, jak skladovat ovoce a zeleninu?

Tagy:  ovoce, zelenina, lednice, chladnička, jak skladovat, rozklad, plíseň

Sponzorované odkazy:

Víte, jak skladovat ovoce a zeleninu?

Ovoce a zelenina by měly být nedílnou součástí denního stravování každého jedince, neboť obsahují spousty vitamínů a další potřebné látky pro zdraví chod organismu. Zatímco ovoce je lepší konzumovat v dopoledních hodinách, chutnou zeleninu si můžete dopřávat po celý den a to naprosto bez omezení a jakýchkoliv výčitek. Pokud ale tyto pochoutky nebudete správně skladovat, můžete se sami ochutit o důležité látky v nich obsažené, zdaleka si tolik nepochutnáte a co hůř, můžete si přivodit i nepříjemné komplikace. Zásady skladování ovoce a zeleniny přitom nejsou nijak složité.

Ne vše patří do lednice

S postupem doby jsme se tak nějak spontánně naučili vše ukládat do lednice s myšlenkou, že jedině tam potraviny nepodlehnou zkáze. Ano, pokud navaříte oběd pro celou rodinu, určitě není dobré jej přes noc nechat na kuchyňské lince, ale určité druhy ovoce a zeleniny být chlazeny rozhodně nemusí. Řeč je samozřejmě o ovoci s tvrdou slupkou a dužinou jako jsou veškeré citrusy, mango, meloun, ananas, ale také jablka, která vám ,,venku" vydrží až několik měsíců. Zelenina, kterou rovněž nemusíte uskladňovat v chladničce jsou mrkve, kedlubny, ředkve, kukuřice, zelí, papriky, rajčata a dokonce okurky. Samozřejmě jakmile se rozhodnete potravinu rozkrojit, pak její zbytek zabalte do folie tak, aby k ni nešel vzduch a do lednice ji schovejte.

Vše být v chladničce nemusí, autor: MuffetVše být v chladničce nemusí, autor: Muffet

Vše má svůj řád

Jestli si na ovocné míse jablka postavíte vedle mrkve je čistě vaše věc, ale v lednici by měl existovat určitý řád, díky kterému se budou potraviny pomaleji kazit a celkově vadnout. Základním pravidlem by měl být oddělený šuplík pro veškerou zeleninu, ta je totiž nejnáchylnější na ,,chytání" pachů z okolí. Okurka pak může chutnat po cibuli a cherry rajčata po včerejších bazalkových špagetách, což není zrovna ideální.

Na co také myslete je efektivní rozmístění. Zelenina ani ovoce by se nikdy nemělo vyskytovat v blízkosti syrového masa nebo ryb a pokud s nimi přeci jen přijdou do styku, důkladně veškeré plody před konzumací omyjte.

Nic nevydrží věčně

Ani lednice vám nezaručí nesmrtelnost potravin a proto se je naučte skladovat tak, aby vydržely co nejdéle svěží a zdravé. Sladké ovoce jako meloun, ananas, jahody, citrusy, hrozno či banány zkonzumujte po otevření nebo rozkrojení nejlépe do druhého dne, popřípadě do dvou. Poté dochází k rozkladu cukrů, které mají tendenci hnít a nepříjemně páchnout. Pakliže ovoce nestíháte sníst, upečte si koláč nebo udělejte sladkou omáčku, případně vše zamrazte na ,,horší časy".

Článek Víte, jak skladovat ovoce a zeleninu? byl publikován 29. ledna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...