Plíseň nohou – jak se proti ni bránit?

Tagy:  plíseň nohou, plísně, bakterie, infekce, boty, obuv, bazén, voda, sprej

Sponzorované odkazy:

Plíseň nohou – jak se proti ni bránit?

Letní počasí přímo vybízí k venkovním hrátkám, bazénům s vlhkou podlahou a letním sandálkům, které jsou mnohdy neprodyšné. Všechny tyto vlivy jsou neuvěřitelné úrodnou půdou pro vznik nepříjemných bakterií, zvaných plísně nohou. Pokud jste měli již tu čest se s nimi setkat, pak jistě víte, jak jsou nepříjemné a v případě, že je znáte pouze z doslechu, pokuste se jim vyvarovat.

První, na co byste se měli soustředit je dostatečná prevence, jež není nikterak složitá. Základem jsou otevřené boty, jež mohou snadno dýchat. Pořiďte si sandály, žabky, nebo děrované balerýnky. Uzavřená obuv jako jsou botasky je rájem pro plísně nohou. Jakmile se končetiny zapotí a zůstanou chvíli nevětrané, můžete se se vší pravděpodobností na tento problém těšit. Pozor věnujte i letní kozačkám, pokud po nich bezmezně toužíte, pořiďte si takové, jež mají odvětrávání, které předejte nepříjemné plísni. Co se obuvi týče, není vhodné půjčovat komukoliv, či nosit boty jiné osoby, které lze obout pouze na boso. Plíseň nohou je bakterie, kterou byste z infikovaných bot snadno chytili, proto to rozhodně neriskujte.

Plíseň nohou se objevuje převážně v létě, autor: Sarah Ross photographyPlíseň nohou se objevuje převážně v létě, autor: Sarah Ross photography

Druhým nejčastějším typem, kde přijdete k plísní nohou jsou veřejné bazény a koupaliště, na kterých je v létě plno. Do krytého bazénu chodíte celoročně, proto se nedivte, pokud se vám objeví bakterie například v zimě. Po návštěvě jakéhokoliv bazénu si do horké koupele přidejte několik lžící octa, jen nohy zbaví případné nákazy. Po deseti minutách je vyndejte a opravdu důkladně vysušte. Nohy následně namažte hydratačním krémem, aby se nepotily. V období vysokých teplot použijte sprej na nohy proti pocení a tvoření bakterií.

Někteří lidé na plísně nohou trpí celé roky, jiní se s ní doposud nesetkali. Pokud jste se ale právě vy staly obětí nepříjemné bakterie, jež se projevuje zápachem a odlupující se kůží, navštivte rozhodně pediatra, který si s daným problémem už bude vědět. V první řadě vám předepíše masti či pudr na nohy, díky kterému se nohy nezpotí a následně vás pošle na pedikůru, kde se již zdravé nohy zbaví odumřelých kožních buněk, které by jinak mohly vyvolat opětovnou nákazu.

Článek Plíseň nohou – jak se proti ni bránit? byl publikován 9. srpna 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...