Plísně nohou a nehtů

Tagy:  nohy, nehty, plísně nohou, plísně nehtů, mykóza, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

Plísně nohou a nehtů

Léto je ve znamení otevřených sandálů a řada lidí teprve nyní začíná věnovat pozornost změnám na nehtech nohou, ztvrdlé kůži či svědění v meziprstí. To vše mohou být příznaky mykózy nohou.

PLÍSŇOVÁ ONEMOCNĚNÍ NOHOU

Plíseň nohou může chytit každý z nás. Někteří lidé jsou k ní ale náchylnější. Jsou to diabetici, lidé se zvýšenou činností štítné žlázy, oběhovými potížemi, oslabenou imunitou nebo ti, kdo prodělali léčbu antibiotiky. Častěji postihuje také osoby s nadváhou a se sklonem k nadměrnému pocení a sportovce. Nejčastějším původcem bývají mikroskopické houby napadající rohovějící vrstvy pokožky, či různé druhy kvasinek. Postižený člověk kolem sebe rozsévá malinké, prakticky neviditelné částečky kůže, na kterých se nacházejí zárodky hub. Tyto částečky se mohou nacházet na podlaze, v ručnících, žínkách, botách, posteli i prádle infikované osoby. K ověření plísňového původu se seškrabávají šupiny z okraje ložiska k mikroskopickému a kultivačnímu vyšetření. Nezbytným předpokladem však je, aby ložisko plísně nebylo několik týdnů ošetřováno antimykotický­mi léky.

Příznaky

Velmi často začíná jako svědění v meziprstí nohou. V prostorech mezi prsty na nohou se kůže jemně olupuje, později se objevují malé prasklinky a začervenání. Kůže bolí a pálí, někdy i zapáchá. Z prostorů mezi prsty se může infekce rozšířit i na plosku chodidla a na boční strany. Na patách se tvoří velké nánosy zrohovatělé kůže a vznikají bolestivé praskliny. Někdy se může vyskytnout i otok, puchýřky nebo mokvající vřídky.

Léčba

K ověření plísňového původu se seškrabávají šupiny z okraje ložiska k mikroskopickému a kultivačnímu vyšetření. Nezbytným předpokladem však je, aby ložisko plísně nebylo několik týdnů ošetřováno antimykotickými léky. Nejčastějším původcem bývají mikroskopické houby napadající rohovějící vrstvy pokožky, nehty či vlasy, či různé druhy kvasinek. Léčba mykóz kůže nohou je v prvé řadě zevní. K dispozici je paleta antimykotických zevních léků, přičemž mnoho z nich je volně prodejných, bez lékařského předpisu. Tyto látky působí jak na dermatofyty (houby), tak na kvasinky. Roztoky a spreje se aplikují do meziprstí, masti a krémy na chodidla. U hyperkerato­tických forem je potřeba také léčba keratolytická, k odstranění nánosů rohoviny 5–10procentní salicylová vazelína. Neodpovídá-li plíseň na zevní léčbu, nezbývá než se pokusit o krátkodobou kúru vnitřní. Během léčby infekcí nechoďte na plovárny, do saun ani solárií. Nepůjčujte si obuv na sport a vždy noste svoji. Doma si vyčleňte svůj vlastní ručník na nohy, a pokud je to možné i svou podložku pod nohy.

Prevence

Podaří-li se plíseň nohou vyléčit, je nutno počítat s vysokou náchylností k recidivám, takže musí plynule navázat prevence: vzdušná obuv, bavlněné ponožky, případně prostředky proti pocení, pravidelná dezinfekce obuvi 1× týdně antimykotickým sprejem. Pokud se mykózy nohou opakují často, je vhodné preventivně dvakrát týdně promazat kůži chodidel i prstů některým z volně prodejných antimykotických krémů.V případě, že chodíte do prostředí, kde se lze opět nakazit, pak po návratu dejte nohy do lázně s vodou a přídavkem octa nebo hypermanganu. Hypermangan i ocet ničí kvasinky a plísně. Nepůjčujte si obuv na sport a vždy noste svoji.Osoby, které mají oslabený kožní imunitní systém, bývají k mykotickým infekcím vnímavější.

Autor: Mark MitchellAutor: Mark Mitchell

PLÍSEŇ NEHTŮ

Plísňové onemocnění nehtů (onychomykóza) většinou plynule navazuje na mykózu kůže nohou. Z bříšek prstů se rozšíří i na pokožku nehtového lůžka a postupuje dále pod nehtovou ploténkou. Rozeznáváme několik klinických forem, nejčastější je distálně-laterální subunguální typ, který začíná od volného okraje nehtu, zpravidla nadzvednutím růžku, a šíří se pod nehtem směrem k zadnímu nehtovému valu.

Příznaky

U plísňového onemocnění nehtů se nejprve na takzvaném volném okraji nehtu objeví nepravidelná bílá nebo žlutá skvrna. Ta se pomalu rozrůstá a nakonec se roztáhne na celou plošku. Nehet hrubne, ztrácí lesk, přestává být průhledný a postupně mění barvu, žloutne a hnědne. Ploška se někdy odděluje od lůžka a drolí se. Nehet vypadá neesteticky, ale také může nemocného omezovat v běžných činnostech. Někdy totiž pořádně bolí, a to i v klidu. Pokud jej neléčíte, začne zarůstat a zaněcovat se, případně se deformovat, a to je značně bolestivé. K houbové infekci se časem může přidat i bakteriální. Tehdy se vše komplikuje. Hůře se stanoví diagnóza a léčení je obtížnější a trvá déle. Plísňové onemocnění nehtů nohou zdaleka není jen kosmetickým problémem, u diabetiků a pacientů s tepennými uzávěry na dolních končetinách představuje vážné riziko. Ztluštělé a deformované nehty s ostrými rohy a hranami mohou způsobit na okolní kůži rány a tlakové vředy, ze kterých se může vyvinout sněť.

Léčba plísně nehtů

Léčba onychomykóz je dlouhodobá a ne vždy úspěšná. Samozřejmě, čím dříve se s léčbou začne, tím je úspěšnější. V případě, že klinický obraz není jednoznačný, provede lékař před zahájením léčby odběr materiálu z nehtové ploténky a ověří pomocí mikroskopického, případně kultivačního, vyšetření, zda jsou projevy skutečně vyvolané mykotickou infekcí.

1. Místní léčba Lokální léčba, tedy masti a krémy, které ničí plísně a kvasinky. Při lehčích postiženích tato léčba většinou dostačuje, pokud je ale napadeno nehtové lůžko, lokální léčba už nepomáhá. Účinná látka totiž špatně proniká do spodní části nehtu, nebo je setřena než se vstřebá. Z toho důvodu se stále častěji používají speciální léčebné laky, které se na nehet aplikují jednou za týden, kde vytvoří ochrannou vrstvu. Brání dalšímu útoku plísní a zároveň umožňují lepší a průběžnější pronikání účinné látky do vnitřních struktur nehtu. 2. Celková léčba Mezi celkovou léčbu patří antimykotické neboli protiplísňové tablety, a to především u rozsáhlejšího poškození. Užívají se několik měsíců a pak se léčba přeruší. 3. Kombinovaná léčba. Jak už vyplývá z názvu, podávají se jak tablety, tak lokální masti. Tato terapie je nejúčinnější. Při příliš ztluštělých nehtech se doporučuje i chirurgické zbroušení nehtové ploténky, aby lokálně aplikované léky měly lepší přístup k postiženému nehtovému lůžku.

Prevence plísně nehtů

Opatření jsou stejná jako u plísně nohou, je možné je doplnit aplikací antimykotického nehtového laku 2× měsíčně. Aby nedocházelo k opakování infekce, je nutné dodržovat preventivní opatření. Prevence spočívá v řádné léčbě všech nemocí, které se na nehtech objevují, dále v používání vlastních předmětů na hygienu nohou a rukou a v nošení bot do společných sprch a sauny. Obecnou radou v prevenci jakýchkoli nemocí je posilování imunitního systému.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Plísně nohou a nehtů byl publikován 26. července 2015 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...