Nárok na volno na pohřeb vám dává zákon

Nárok na volno na pohřeb vám dává zákon

Zákon naštěstí pamatuje na potřebu postarat se o své blízké v případě úmrtí. Nárok na volno na pohřeb upravuje Zákoník práce, který přesně říká, kdo a kdy má ze zákona právo na pracovní volno na pohřeb a na kolik dní. Přitom vždy záleží na druhu příbuzenského vztahu, popřípadě na spolužití v jedné domácnosti.

Placené volno na 1–4 dny

Placené pracovní volno Vám musí být poskytnuto v následujících případech takto:

  • při úmrtí manžela, druha či dítěte máte nárok na 2 dny placeného volna + 1 den na pohřeb
  • jedná-li se o úmrtí rodičů, sourozenců, tchána nebo tchýně, prarodičů, švagra, švagrové, snachy nebo zetě, lze požadovat 1 placený den volna
  • stejně se postupuje u dalších vzdálených příbuzných, zde však platí podmínka, že s vámi v době úmrtí žili ve společné domácnosti
  • pokud přímo zařizujete pohřeb, máte nárok na další +1 den placeného volna

Zákon a volno na pohřeb

Pokud chcete předejít nějakému nedorozumění a mít raději ve věcech jasno, základní dokument, který upravuje vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, je Zákoník práce (tj. zákon č. 262/2006 Sb.). Konkrétně rozpracované případy náhrad pracovního volna pak řeší nařízení vlády č. 590/2006 Sb.

Zde jsou detailně uvedeny všechny možné případy náhrad pracovního volna, včetně účasti na pohřbu spoluzaměstnance. Není zde pamatováno na vykonavatele pozůstalosti, kteří nárok na placené pracovní volno nemají.

Kdy nemusíte dostat volno na pohřeb

V některých případech není zaměstnavatel povinen placené pracovní volno poskytnout. Jedná se o případ úmrtí a pohřbu vzdálenějšího příbuzného (teta, strýc, bratranec, sestřenice, nevlastní sourozenec, prarodič a podobně), který s vámi nežil ve společné domácnosti. Zde nelze uplatňovat nárok a záleží na zaměstnavateli, zda zaměstnanci umožní čerpat nějakou formu volna. Podobně se postupuje při úmrtí přátel nebo známých.

Je však možné, že zaměstnavatel nárok na pracovní volno zamítne i tam, kde je ze zákona povinen pracovníka uvolnit. To se může stát v případě, že zaměstnanec měl v měsíci, kdy se pohřeb konal, neomluvenou absenci v práci. Zde pak záleží na rozhodnutí zaměstnavatele.

Článek Nárok na volno na pohřeb vám dává zákon byl publikován 9. července 2015 v 01.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...