Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba

Sponzorované odkazy:

Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba

Plané neštovice, stejně tak jako spalničky, patří k dětským onemocněním virového původu. Chorobě lze podlehnout pouze jednou, pak už si tělo vytvoří dostatek protilátek a požadované imunity. Existují případy, kdy k nákaze došlo opakovaně, takové vzácnosti obvykle vyvolají závažná rizika v podobě zápalu mozkových blan či zánětu mozku. Plané neštovice u menšího množství dětských pacientů mohou vyvolat také pásový opar – vyrážka se svědivými a pálivými příznaky, doprovázená vysokými horečkami. Inkubační doba neštovic jsou dva až tři týdny. V případě nákazy by vaše dítě mělo být v klidu domácího prostředí, v případě, že tak neučiníte, vaše ratolest může nakazit ostatní spolužáky a kamarády.

Plané neštovice je onemocnění dětí a projevuje se pupínky a vysokou teplotou, autor: Giro720Plané neštovice je onemocnění dětí a projevuje se pupínky a vysokou teplotou, autor: Giro720

Příznaky

Mezi první a zaručeně nepřehlédnutelné příznaky patří svědivá vyrážka a vysoká teplota. Pupínky se zprvu objevují ve vlasové části hlavy, později se rozmístí po celém těle a promění se v infekční puchýřky o průměru 3 až 6 milimetrů. Příznakem nemoci může být také bolest hlavy, horečka, zimnice, průjem, bolesti břicha a kůže. Rozpoznáte-li počáteční stádium nemoci, ihned vyhledejte obvodního lékaře.
Druhá fáze se nazývá akutní a trvá většinou týden, boláčky se začínají vysoušet a mění se v nevzhledné stroupky, kterých se nejlépe zbavíte pomocí tekutého pudru či antibiotické masti.

Plané neštovice se projevují postupným přibýváním puchýřků, autor: ZeimusuPlané neštovice se projevují postupným přibýváním puchýřků, autor: Zeimusu

Komplikace

Komplikace mohou spočívat převážně v přetrvávající horečce, zvláště pokud již pacient netrpí bolestmi a zmizela mu veškerá vyrážka. V takových případech hrozí zápal plic, zánět jater a nebo již zmiňované mozkové příhody, při kterých je nezbytně nutná okamžitá hospitalizace.

Léčba

Jelikož jsou plané neštovice virového původu, antibiotika vám nepomohou. Lékař vám pouze naordinuje masti proti svědění vyrážky, vysušující pasty pro následné strupy a paralen proti horečce a bolestem hlavy. Účinnou pilulkou proti svrbění a pálení pokožky je Dithiaden, ten zároveň utlumuje organismus, čili jste jaksi malátní a unavení. Proti škrábání nepříjemným pupínkům pomohou dokonale ostříhané nehty.

Ibalgin a paralen jsou léky na sražení horečky a proti bolestem hlavy, antibiotika při onemocnění nezabírají, autor: LimojoeIbalgin a paralen jsou léky na sražení horečky a proti bolestem hlavy, antibiotika při onemocnění nezabírají, autor: Limojoe

Článek Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba byl publikován 8. září 2011 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...