Ořechy a jejich blahodárné účinky
Sponzorované odkazy:
Každý ví, že ořechy jsou poměrně tučnou pochutinou. Na druhou stranu však obsahují mnoho prospěšných látek, pro které se je vyplatí konzumovat v menších porcích pravidelně. Poslouží jako malá výživná svačina na cestách a skvěle chutnají také jako něco malého k zakousnutí u televize.
Podzemnice olejná – kouzlo skryté v arašídách
Látky, které arašídy obsahují, jsou pro lidské tělo velice přínosné. Dokáží pomoci rozšiřovat cévy a zároveň brání srážlivosti krve. Tím chrání před ucpáváním cév a také snižují hladinu cholesterolu a jsou prevencí před cukrovkou. Arašídy obsahují arginin, draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Díky bohatému množství vitamínu E, který arašídy obsahují, pomůže konzumace těchto malých oříšků udržet dlouho pevnou a pružnou pleť a také silnější lesklé vlasy.
Sladké a lahodné oříšky kešú
Kešú oříšky jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, prospěšných tuků a mnoha živin, jakými jsou kyselina listová, omega-6 mastné kyseliny a vláknina. Díky látkám obsažených v kešú se dokáže tělo účinně bránit onemocněním srdce a osteoporóze. Díky množství vitamínu B nám pomáhají kešú k lepší funkci nervů, svalů a také k udržení dobrého psychického stavu. Oříšky kešú jsou velkým přínosem díky obsahu draslíku, hořčíku, manganu, selenu, zinku a železa.
Připraveno ke svačině, autor: macinateKrálovské mandle
Sladké mandle jsou výborné především pro získání zdravé a jasné pleti. Obsahují vitamín E, který je známý pro své blahodárné účinky na kůži, kterou regeneruje zevnitř i zvenčí. Mandlový olej působí na pleť jako účinný uklidňující prostředek. Z mletých mandlí si lze i doma připravit výživnou pleťovou masku. Lahodné mandle obsahují také značné množství vlákniny, čímž přispívají k lepšímu trávení. Konzumace mandlí člověku přináší energii a také posiluje imunitu. Mezi příznivě působící látky, které bychom v mandlích nalezli patří vitamíny B a E a také draslík, hořčík, zinek a železo.
Mastnými omega kyselinami nabité para ořechy
Velké a hutné para ořechy jsou tvořeny z převážné části tuky. Z poloviny to však jsou velmi prospěšné tuky, a to esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Ty příznivě účinkují na pleť a na vlasy a také zlepšují paměť. Para ořechy obsahují mnoho vlákniny a bílkovin, mají protizánětlivé účinky a díky selenu bojují s volnými radikály. Para ořechy obsahují mimo jiné hořčík, vápník a vitamín E.
Tip: Zapojte nasekané nebo mleté oříšky do těsta na vánoční cukroví. Mandle či vlašské ořechy dodají cukroví báječnou chuť a provoní kuchyni jemnou sladkostí.
Článek Ořechy a jejich blahodárné účinky byl publikován 21. listopadu 2009 v 23.45 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Alergie na ořechy 10.10.2015 12.00
- Velký průvodce ořechy - které jsou nejlepší? 01.03.2015 13.00
- Lékařské fórum: Prevencí cukrovky jsou i ořechy a káva 21.11.2012 18.00
- 3 zdravé potraviny, které jsou prospěšné, ale přesto po nich můžete připrat 03.01.2016 18.00
- Lepek, laktóza a další alergeny 19.03.2011 00.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
