Velký průvodce ořechy - které jsou nejlepší?

Tagy:  lískové ořechy, mandle, para ořechy, kešu, vlašské ořechy, zdraví, strava

Sponzorované odkazy:

Velký průvodce ořechy - které jsou nejlepší?

Ořechy by v jídelníčku každého člověka měly mít svoji nezastupitelnou roli. Pokud na ně nejste alergičtí, pak je jezte ideálně každý den, neboť právě oříšky jsou klíčem ke zdraví. Mají sice vysokou energetickou hodnotu, nicméně menší porce ořechů denně, neuškodí ani při hubnutí. Ořechy v sobě snoubí zdravé tuky a také nespočet vitamínů a minerálů, pro zdravý chod lidského organismu. Pozor ale na jejich úpravu, neboť ne vždy se jedná o zdravou variantu. Pokud totiž sáhnete po pražených a solených arašídech, sníte nejenom kalorickou bombu, ale také spoustu zbytečné soli a nezdravého tuku, který se na ořechy naváže smažením. Stejně tak špatné jsou například mandle v jogurtové polevě nebo v karamelu. Pokud tedy ořechy, pak čistě ve své přírodní podobě, a to bez jakýchkoliv úprav.

Lískové ořechy

Lískové ořechy jsou v naší zemi nejdostupnější, a to už jenom proto, že rostou také na naší půdě. Tento druh ořechů obsahuje vysoké množství bílkovin a také polynenasycených mastných kyselin, které jsou neuvěřitelně zdravé a prospěšné pro rychlý metabolismus. Dále obsahují také látku zvanou betasisterol, která dokáže velmi efektivně odbourávat cholesterol. Pozor však dejte na jejich stravitelnost, lískové ořechy jsou totiž obecně velmi špatně stravitelné. Do pokrmů je proto ideálně rozemelte nebo je nechejte přes noc namočené ve studené vodě.

Vlašské ořechy

Ne nadarmo se plod vlašského ořechu podobá lidskému mozku. Tento druh ořechu je totiž neuvěřitelně prospěšný právě pro činnost mozkových buněk a podporuje dobrou paměť. Dále posiluje tlusté střevo, funkci jater a ledvin, dokáže dokonale odbourávat cholesterol a navíc posiluje svalstvo trávicího ústrojí. Vlašské ořechy jsou také samozřejmě plny nezbytných bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Pozor však, abyste to s jejich konzumací nijak nepřehnali. Vlašské ořechy jsou sice neuvěřitelně zdravé, ale také velmi tučné a tím pádem opravdu kalorické.

Autor: LoboAutor: Lobo

Mandle

Mandle by měl každý člověk konzumovat opravdu denně, neboť se jedná o absolutně nejzdravější ořechy vůbec. Na rozdíl od jiných druhů, mandle obsahují minimum cukru i tuku, za to spoustu vlákniny a také bílkovin. Tělo je dokáže velmi dobře strávit a vstřebat a vzhledem k jejich pozitivním vlivům na trávení, jsou ideální i během hubnutí nebo při tvorbě svalové hmoty. Tyto vynikající a zdravé ořechy také významně snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Para ořechy

Para ořechy jsou exotickým druhem původem z Jižní Ameriky, avšak dnes je seženete prakticky ve všech supermarketech nebo v obchodech se zdravou a speciální výživou. Para ořechy obsahují především selen, který je nezbytný při tvorbě hormonů štítné žlázy a také dokáže dokonale předcházet vzniku rakovinotvorných buněk. Pouze dva tyto ořechy denně vám zajistí dostatečný přísun selenu, který lidský organismus potřebuje. Para ořechy jsou navíc plny vitamínu E, proto jsou ideální pro zdravé vlasy a na hladkou a svěží pleť.

Kešu

Dalším exotickým druhem ořechů je kešu, které můžete konzumovat samotné anebo je třeba přidávat do salátů. Díky své neutrální chuti je lze využít jak ve sladké, tak slané verzi vaření. Kešu ořechy jsou dokonalým zdrojem minerálních látek jako je hořčík, železo, ale i zinek. Zinek je pro tělo nezbytný při tvorbě železa, při jeho nedostatku lidé trpí migrénami, chudokrevností a také častou únavou. Kešu také prokazatelně bojují proti obtížím psychického charakteru.

Autor: DingAutor: Ding's cooking

Článek Velký průvodce ořechy - které jsou nejlepší? byl publikován 1. března 2015 v 13.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...