Avokádo – ideální zdroj živin
Sponzorované odkazy:
Avokádo je ovocem, které mnoho z nás poznalo teprve v nedávné době. Jedná se o exotický plod původem ze Střední Ameriky. Avokádo se vyskytuje v několika druzích, avšak chuť i obsah příznivých látek bývá jen nepatrně odlišná.
Ideální plod prakticky pro každého
Díky velmi příznivému vlivu na zdraví je avokádo doporučováno těhotným a kojícím ženám, ale i sportovcům. Avokádo je skvělým zdrojem tuků, především ve formě nenasycených mastných kyselin. Díky tomu je vhodným doplňkem stravy pro vegetariány a také pro ty, kteří nemohou konzumovat tuky živočišné. Avokádo navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Léčivé látky v avokádu
Avokádo obsahuje vitamíny skupiny B a dále také vitamín A, C, E. Dále je avokádo bohaté na karotenoidy a stopové prvky jako draslík a zinek. Všechny tyto látky zajišťují, aby naše kůže byla měkčí a pružnější a vlasy lesklejší. Avokádo nám pomáhá bojovat proti vráskám, má protizánětlivé činky a zlepšuje funkce mozku a očí. Avokádo je skvělé při prevenci před kardiovaskulárními onemocněními. Díky bílkovinám, které jsou v avokádu v hojném množství zastoupeny, je tento plod vhodný při rekonvalescenci a také na celkové posílení organismu. Velmi pozitivní účinky má avokádo na srdce.
Čerstvé zralé avokádo, autor: nate steinerAvokádo v kuchyni
Někdo může mít z práce s avokádem trochu obavy. Ve skutečnosti je práce s ním velmi jednoduchá. Zralé avokádo je poměrně měkké (konzistencí se podobá máslu), a po rozkrojení jde pecka avokáda velmi snadno oddělit od dužiny. Dužinu poté lžicí vydlabeme a ihned s ní pracujeme. Existuje mnoho velmi jednoduchých receptů na pokrmy, které lze z čerstvého avokáda připravit. Výborná je například pomazánka z avokáda, připravená z rozmačkaného avokáda, pár kapek citrónu, soli a libovolného koření. Z avokáda lze připravit také chutný salát či jej můžeme přidat do omáček. Vždy je však nutné, podávat avokádo velmi brzy po jeho rozkrojení. Dužina poměrně rychle oxiduje a získává nevábnou hnědavou barvu.
Avokádo pomáhá i pleti
Díky příznivým a vyživujícím účinkům je avokádo vhodnou složkou do domácích pleťových masek. Omlazující masku si například můžeme připravit smícháním dužiny avokáda se lžičkou jogurtu, medu a citronové šťávy. Hotovou směs necháme půl hodiny uležet v chladnu a poté nanášíme na vyčištěný obličej.
Článek Avokádo – ideální zdroj živin byl publikován 22. prosince 2009 v 00.45 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).
Podobné články
- Super potravina pro zdravou stravu? Avokádo 16.02.2016 12.00
- 3 zdravé potraviny, které jsou prospěšné, ale přesto po nich můžete připrat 03.01.2016 18.00
- Vitamín E – cesta ke zdraví i kráse 03.10.2010 21.00
- Kožní onemocnění vyléčíme přírodními prostředky 05.03.2010 00.00
- Jarní detox vám pomůže s únavou 12.02.2025 07.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
