Mořské plody pro naše zdraví
Sponzorované odkazy:
Fakt, že mořské ryby poskytují našemu tělu mnoho nezbytných a velmi prospěšných vitamínů, minerálů a omega mastných kyselin, již víme. Podobně fantastickými účinky na naše tělo působí i mořské plody, jako krevety či ústřice, o kterých se zmiňujeme níže. Chutné a především zdravé mořské plody nalezneme v mnoha rozmanitých exotických pokrmech.
Báječné krevety
Krevety jsou zdraví prospěšné díky obsahu vitamínů a minerálů. Nalezneme v nich vitamíny skupiny B, především tedy B12, který zajišťuje správnou funkci mozku a také nám pomůže od únavy. Vitamín B3 má oproti tomu pozitivní vliv na dobrou paměť. Krevety obsahují také jód, vápník a zinek, tedy stopové prvky, které příznivě působí na naše srdce, správnou funkci štítné žlázy, mají protirakovinné účinky, podporují imunitu a dopomáhají k silným kostem. Látky obsažené v krevetách účinkují blahodárně na naši pleť a chrání před vráskami. V těchto mořských potvůrkách bychom našli také hořčík, fosfor a draslík.
Lahodné krevety, autor: Eleanor FoongV krevetách se ukrývá jemné velmi chutné světlé maso, obsahující množství bílkovin. Tyto plody moře se dají připravit na mnoho zajímavých způsobů a pokrmy z nich jsou lehké a svěží. V obchodech můžeme zakoupit drobné mražené loupané krevety, které doma připravíme na pánvi či v páře. K dostání jsou i větší, které mohou být neloupané. Naprostou delikatesou jsou potom velké krevety, na kterých si můžeme pochutnat v restauraci i doma.
Delikatesa v podobě ústřic
Ústřice jsou podobně jako mnoho mořských plodů velmi prospěšné pro náš organismus. Jsou bohaté na vitamíny a minerály, především tedy vápník, zinek, hořčík, železo a selen. Tito měkkýši nám tedy dopomůžou ke pružné a mladistvě vypadající pokožce a jejich konzumace nám zajistí také zdravé zuby i kosti. Vitamín E, D a vitamíny skupiny B působí jako prevence před onemocněním srdce, artritidou a potížím s pamětí.
Svěží ústřice, autor: FotoosVanRobinÚstřice jsou vyhlášenou delikatesou odedávna. Možná ještě nevíte, že mají i afrodiziakální účinky. Klasikou je dopřát si syrové ústřice s kapkou citronové šťávy. V přímořských státech jsou ústřice sice daleko dostupnější, přesto si je můžeme zakoupit i u nás. Praví labužníci však dávají přednost naprosto čerstvým, právě vyloveným mušlím. Za nejchutnější jsou považováni zhruba dvouletí měkkýši.
Článek Mořské plody pro naše zdraví byl publikován 18. března 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).
Podobné články
- Lesní plody pro vaši krásu i zdraví 24.03.2010 22.00
- Mořské ryby – osvědčený prostředek pro dlouhověkost 03.12.2009 00.00
- Některé potraviny dokáží léčit. A víte jak? 30.03.2014 12.00
- Vlašský ořech dodá našemu mozku sílu 07.04.2011 00.00
- Proč sušit ovoce? 15.08.2010 00.00
Top 10
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- IZIP - elektronická zdravotní knížka VZP
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Jak podpořit lymfatický systém a zbavit se letních otoků
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
