Vlašský ořech dodá našemu mozku sílu

Tagy:  ořechy, vlašský ořech, suché plody, lecitin, vitamíny B, mozek, nervová soustava, srdce, arterie, cholesterol

Sponzorované odkazy:

Vlašský ořech dodá našemu mozku sílu

Odborníci přes výživu sestavují různé žebříčky potravin dle jejich prospěšnosti pro lidský organismus. Jednou ze stálic na předních příčkách bývá často právě vlašský ořech.

Ořešák královský

Vlašský ořech je plodem stromu, který se nazývá ořešák královský. V našich zeměpisných šířkách dobře prospívá, majitelé těchto stromů se mohou na úrodu těšit poměrně brzo – již čtyřletý stromek plodí. Ořech je z hlediska botanického pravou peckovicí, oplodí se však nekonzumuje. Vlašský ořech má velmi typický tvar, který připomíná mozek. Jde tedy o povedenou hříčku přírody. Tvar i barva se liší v závislosti na druhu.

Zázračný obsah ořechu

Vlašský ořech je neuvěřitelně výživný. Pochlubit se může zhruba 70% obsahem tuků, z nichž převažují tuky velmi prospěšné lidskému organismu – nenasycené mastné kyseliny. Zbytek je prakticky tvořen velmi kvalitními bílkovinami, pouze dvě až tři zbylá procenta připadají na sacharidy. To však není zdaleka všechno. Ořechy jsou bohatou zásobárnou vitamínů, a to konkrétně vitamínu E a vitamínů skupiny B, dále obsahují třeba měď, zinek či magnezium, selen a železo.

Obecně je vlašský ořech z hlediska obsažených látek považován za zázračnou potravinu.

Autor: Ioan SameliAutor: Ioan Sameli

Vlašský ořech a nervová soustava

Obecně mají všechny ořechy blahodárný vliv na naši nervovou soustavu a tedy i mozek. Vlašské ořechy však obsahují nejvíce tuků ze všech ořechů a díky tomu jsou tedy nejbohatší zásobárnou látek vyživujících náš nejdůležitější orgán. „Vlašáky“ lze naordinovat snad při všech obtížích spojených s nervovou soustavou. Deprese, psychická únava, potíže s pamětí nebo třeba stresová zátěž, to vše může být řešeno konzumací této pochoutky. Ořechy jsou proto doporučenou potravinou nejen pro pacienty s psychickými problémy, často by se měly objevovat i na jídelníčku lidí pracujících „hlavou“ a u studentů.

Další pozitivní účinky vlašského ořechu

Účinky ořechu se však zdaleka neomezují jen na mozek. Pozitivně ovlivňují rovněž srdce, jsou vhodné pro všechny, u kterých je předpoklad jakýchkoliv problémů se srdcem, doporučuje se i při zotavování po srdečních příhodách. Jejich konzumace také snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, zajišťuje tak průchodnost arterií a předchází vzniku arteriosklerózy. V neposlední řadě mají také vliv na sexuální funkce, zvyšují výkon i pozitivně ovlivňují prožívání.

Autor: lnvmsyAutor: lnvmsy

Článek Vlašský ořech dodá našemu mozku sílu byl publikován 7. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...