Proč sušit ovoce?

Tagy:  ovoce, vitamíny, minerály, sušené ovoce, müsli, sladké

Sponzorované odkazy:

Proč sušit ovoce?

Letní sezóna nabízí ohromné množstvích výborných plodů, které ovšem obvykle bohužel dozrají najednou a může být nad naše síly je všechny sesbírat a zužitkovat čerstvé. A právě tady se nám nabízí skvělá možnost využít našich sušiček a z nesnědených plodů si připravit chutné zimní zásoby.

Nebojte se usušit co se dá

Sušit lze prakticky jakékoli ovoce- bobule, peckovice i malvice. Ovoce trháme v nejvyšší fázi zralosti, důležité je je dobře omýt a očistit. Je to práce která se nám později velmi vyplatí. Velké tužší plody jako jsou jablka a hrušky nakrájíme na plátky, peckovice zbavíme pecek. Plody není nutné zbavovat slupky, ba naopak, ve slupce se nacházejí mnohé živiny. Na sušení se skvěle hodí třešně, jablka, jahody, borůvky, švestky a mnoho dalšího ovoce, které vypěstujeme na záhonu a v naší zahrádce či utrhneme v lese. Usušené ovoce, ale i zelenina se nám v zimě bude velice hodit a rozhodně je zužitkujeme, ať už samotné či při pečení nebo vaření.

Postup sušení

Abychom nezničili všechny cenné látky, které v sobě ovoce a zelenina ukrývá, měli bychom sušit plody v sušičkách při vhodné teplotě a nejlépe na stinném místě. Sušit se dá také v troubě. Ovoce krájíme na plátky a klademe vedle sebe. Kousky by měly být v ideálním případě podobně velké, aby sušení bylo rovnoměrné a celá várka byla usušená ve stejnou chvíli. Sušení pomocí sušičky je skvělý a snadný způsob jak si na zimu zajistit přísun letního ovoce, ve kterém zůstane uchovaná také část důležitých vitamínů a minerálů. Nasušené ovoce a zeleninu skladujeme ve skleněných, dobře utěsněných nádobách opět nejlépe v chladnu, temnu a přirozeně také suchu.

Zužitkování sušeného ovoce

Některé sušené ovoce oceníme samotné na chuť například u televize, to mohou být především jablečné křížaly, ale také sušené hrušky, švestky, jahody či sladké třešně a višně. Získáme tak zdravou a chutnou svačinu, která bude pro nás vždy připravená. Snadno pomocí sušeného ovoce také zaženeme chuť na sladké. Téměř jakékoli plody můžeme zužitkovat při pečení koláčů a jiného sladkého pečiva. Se sušenými ovocnými plody si můžeme namíchat také zdravé a chutné snídaňové müsli směsi, přidat je k jogurtu či použít při přípravě mléčného koktejlu. Sušenou zeleninu jako jsou rajčata, mrkev či česnek využijeme do polévek a omáček. Sušit můžeme rovněž bylinky, které naleznou široké uplatnění v naší kuchyni.

Výborně chutná v müsli, autor: Special*DarkVýborně chutná v müsli, autor: Special*Dark

Článek Proč sušit ovoce? byl publikován 15. srpna 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...