Lesní plody pro vaši krásu i zdraví
Sponzorované odkazy:
Lesní plody jsou nejen velice chutným ovocem, disponují také léčivými vlastnostmi. Obsahují mnoho látek, které jsou pro naše tělo prospěšné a mnohdy nezbytné. V létě můžeme uzobávat přímo z keříků, nyní si můžeme dopřát kupované či kompotované ovoce.
Fialové borůvky
Borůvky jsou velmi účinným antioxidantem, chrání naše tělo před nemocemi a působí proti stárnutí buněk v těle. Konzumací těchto fialových kuliček zlepšíme krevní oběh a účinně snížíme hladinu cholesterolu. Borůvky jsou zdrojem mnoha důležitých vitamínů, například vitamínu C, E a beta-karotenu. Jsou skutečně prospěšné pro celé tělo! Podporují tvorbu kolagenu a báječné účinky mají na naši pleť. Podporují funkce mozku a také chrání oči před případným onemocněním. Borůvky se doporučuje konzumovat v případě, že naši dutinu ústní postihnou nepříjemné afty. Pro své stahující účinky lze borůvky použít také na pokožku, třeba při peelingu.
Kouzlo ostružin
Ostružiny dozrávají o něco později než ostatní lesní plody, jsou-li však dobře dozrálé, mají báječnou sladkou chuť. Ostružiny jsou bohaté na vitamíny C a E, působí tedy jako antioxidant, neutralizují volné radikály a předchází onemocněním srdce. Dále mají blahodárné účinky na pokožku a podle některých studií můžeme využít dokonce jejich protirakovinných účinků. Ostružiny obsahují flavonoidy a mangan, skvěle chutnají čerstvé, nebo jako přísada do nejrůznějších sladkých dezertů. Zmražené jsou kdykoliv připravené k snadnému použití.
Sladké maliny
Maliny jsou ve stádiu zralosti růžovočervené a podstatně měkčí než ostružiny. Obsahují stopové prvky, jako pro tělo důležitý mangan a železo a vitamíny a jsou nejen velice chutné, ale také zdravé. Maliny působí jako skvělý antioxidant, obsahují vitamín C, čímž také zvyšují obranyschopnost našeho organismu. Konzumace malin působí preventivně před závažnými nemocemi, jako například pře onemocněním srdce či očí. Protirakovinné účinky má v malinách obsažená kyselina elagová a antokyany působí protizánětlivě. Maliny zlepšují trávení, jsou totiž jedním z nejlepších ovocných zdrojů vlákniny. Mimo to oceníme také jejich skvělé schopnosti bojovat proti celé řadě virů a bakterií. Jsou prevencí i před artritidou.
Článek Lesní plody pro vaši krásu i zdraví byl publikován 24. března 2010 v 22.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Mořské plody pro naše zdraví 18.03.2010 00.00
- Některé potraviny dokáží léčit. A víte jak? 30.03.2014 12.00
- Vlašský ořech dodá našemu mozku sílu 07.04.2011 00.00
- Proč sušit ovoce? 15.08.2010 00.00
- Snídaně, která nastartuje den 19.11.2009 00.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chcete zvládnout psychotesty u výběrového řízení? – jak se na ně připravit – 3. část
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Cista na vaječníku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.