Lesní plody pro vaši krásu i zdraví

Tagy:  lesní plody, lesní ovoce, vitamíny, borůvky, maliny, ostružiny

Sponzorované odkazy:

Lesní plody pro vaši krásu i zdraví

Lesní plody jsou nejen velice chutným ovocem, disponují také léčivými vlastnostmi. Obsahují mnoho látek, které jsou pro naše tělo prospěšné a mnohdy nezbytné. V létě můžeme uzobávat přímo z keříků, nyní si můžeme dopřát kupované či kompotované ovoce.

Fialové borůvky

Borůvky jsou velmi účinným antioxidantem, chrání naše tělo před nemocemi a působí proti stárnutí buněk v těle. Konzumací těchto fialových kuliček zlepšíme krevní oběh a účinně snížíme hladinu cholesterolu. Borůvky jsou zdrojem mnoha důležitých vitamínů, například vitamínu C, E a beta-karotenu. Jsou skutečně prospěšné pro celé tělo! Podporují tvorbu kolagenu a báječné účinky mají na naši pleť. Podporují funkce mozku a také chrání oči před případným onemocněním. Borůvky se doporučuje konzumovat v případě, že naši dutinu ústní postihnou nepříjemné afty. Pro své stahující účinky lze borůvky použít také na pokožku, třeba při peelingu.

Kouzlo ostružin

Ostružiny dozrávají o něco později než ostatní lesní plody, jsou-li však dobře dozrálé, mají báječnou sladkou chuť. Ostružiny jsou bohaté na vitamíny C a E, působí tedy jako antioxidant, neutralizují volné radikály a předchází onemocněním srdce. Dále mají blahodárné účinky na pokožku a podle některých studií můžeme využít dokonce jejich protirakovinných účinků. Ostružiny obsahují flavonoidy a mangan, skvěle chutnají čerstvé, nebo jako přísada do nejrůznějších sladkých dezertů. Zmražené jsou kdykoliv připravené k snadnému použití.

Lahodné ostružiny, autor: respresLahodné ostružiny, autor: respres

Sladké maliny

Maliny jsou ve stádiu zralosti růžovočervené a podstatně měkčí než ostružiny. Obsahují stopové prvky, jako pro tělo důležitý mangan a železo a vitamíny a jsou nejen velice chutné, ale také zdravé. Maliny působí jako skvělý antioxidant, obsahují vitamín C, čímž také zvyšují obranyschopnost našeho organismu. Konzumace malin působí preventivně před závažnými nemocemi, jako například pře onemocněním srdce či očí. Protirakovinné účinky má v malinách obsažená kyselina elagová a antokyany působí protizánětlivě. Maliny zlepšují trávení, jsou totiž jedním z nejlepších ovocných zdrojů vlákniny. Mimo to oceníme také jejich skvělé schopnosti bojovat proti celé řadě virů a bakterií. Jsou prevencí i před artritidou.

Článek Lesní plody pro vaši krásu i zdraví byl publikován 24. března 2010 v 22.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...