Rybí tuk a další prospěšné tuky
Sponzorované odkazy:
Tuky rozhodně nejsou složkou jídelníčku, které bychom se měli vyhýbat. Některé tuky jsou pro tělo prospěšné, jiné pro naše zdraví dokonce nezbytné. Jedním z velice prospěšných tuků je tuk rybí, jehož příznivé účinky naše tělo nezměrně ocení. Nic nám proto nebrání zamilovat se do lahodné chuti dobře připravené mořské ryby a dopřávat si ji k jídlu jak často se nám jen zachce.
O rybím tuku
Rybí tuk na mnoho lidí stále ještě působí jako začarované slůvko. Jeho podávání na kávové lžičce je však již starou záležitostí a dnes si jistě daleko raději dopřejeme výborně připravenou rybu či kapsle bez příchuti. Lidé pravidelně konzumující množství mořských tučných ryb mají pevnější zdraví a dokonce účinně předchází srdečním poruchám. Obzvláště ryby žijící v chladných vodách jako jsou lososi, makrely a tuňáci obsahují vysoké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto látky pozitivně působí nejen na srdce, ale i v mnohých dalších směrech na naše zdraví.
Přijímejte rybí tuk
Nejlepší samozřejmě je dostávat rybí tuk do organismu prostřednictvím lahodně upravené ryby k obědu či večeři. Vybíráme čerstvé kvalitní ryby, které doma vhodným způsobem připravíme. Dopřát si můžeme již zmíněného tuňáka, makrelu či například lososa. Prospěšné omega-3 mastné kyseliny v sobě ryby obsahují díky planktonu, kterým se živý. Čím studenější je voda ve které plankton a ryby žijí, tím vyšší bude i koncentrace zdravých kyselin. Kdo nemá na talíři rybu alespoň 2× do týdne, měl by zauvažovat o náhradní alternativě, kterou je pravidelné braní kapslí s rybím tukem. Ty je nejlepší polykat při jídle.
Vyberte si svoji rybu, autor: Adam_d_Rybím tukem ke zdraví
Přijímaní rybího tuku hraje zásadní roli pro mnohé životní procesy v celém lidském těle. Rybí tuk nejen léčí, ale také působí jako účinná prevence. V prvé řade konzumací rybího tuku zásadně snížíme riziko srdečních onemocnění. To především díky přítomnosti omega-3 mastných kyselin, které snižují možnost vzniku krevních sraženin a následného infarktu. Dále také pomáhají snižovat krevní tlak a chrání před poruchami srdečního rytmu. Rybí tuk se uplatní také při kloubních poruchách či při lupénce. Také lidé s revmatickou artritidou ocení účinky rybího tuku, který dokáže zmenšit otoky a ztuhlost kloubů. Pravidelnou konzumací mořských ryb snížíme hladinu škodlivého cholesterolu, ochráníme se před vznikem arteriosklerózy a předejdeme také ledvinovým chorobám. Rybí tuk má obecně protizánětlivé účinky a pomáhá také krásným a zdravým nehtům a vlasům.
Článek Rybí tuk a další prospěšné tuky byl publikován 8. září 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Změřte si tělesný tuk 29.12.2017 08.00
- Co je horší: cukr nebo tuk? 29.12.2015 12.00
- Pravidlo v boji proti infarktu: Změňte tuk! 06.12.2012 12.00
- Jak vyzrát na podkožní tuk? Tyto 3 pálivé potraviny vám pomůžou 09.11.2015 12.00
- Tuková transplantace nahrazuje silikony 17.05.2013 12.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
