Změřte si tělesný tuk

Tagy:  měření tělesného tuku, optimální množství tuku v těle, jak změřit procento tuku v těle

Sponzorované odkazy:

Změřte si tělesný tuk

Tělesný tuk sice plní mnoho nenahraditelných úkolu v organismu, ale zároveň je také velmi nebezpečný. Pouze malá zásoba tuku je bohatou zásobárnou energie, kterou využívá organismus v naléhavých situacích. Je nezbytný pro zdravý vývoj a rovněž každá buňka v těle obsahuje jeho značné množství, mozek dokonce 70%. Díky tuku se také transportuje mnoho důležitých vitamínů, především vitamín A, D, E, K. Krom toho také chrání před chladem a zkrátka se bez něj organismus neobejde.

Ideální množství tuku v těle

Měření tuku krejčovským metremMěření tuku krejčovským metrem Autor: bấm mí mắt Thu Cúc

Tělesného tuku tedy nesmí být v organismu málo, nesmí ho tam být ale zároveň také příliš mnoho. Zvýšené procento tuku může způsobit srdeční onemocnění, cukrovku, některé typy rakoviny a pokles mentální a tělesné zdatnosti. Jaké je tedy ideální procento tělesného tuku v závislosti na pohlaví a věku.

Procento tělesného tuku je množné změřit u doktora, výživového poradce, na speciální váze, přístroji nebo kalkulačce. Pokud si chcete tělesný tuk změnit sami, měli byste se měřit vždy ve stejnou dobu a používat stejné přístroje.

Rozložení tuku v těle

Tvar postavy – jablkoTvar postavy – jablko Autor: Bahrein Personal Fitness

Stoupněte si před zrcadlo a zhodnoťte typ postavy, zda má tvar hrušky nebo jablka. Zdravotní rizika jsou vyšší u postavy ve tvaru jablka, tzn. že tuk se ukládá především v oblasti břicha. Rozložení tuku lze určit z obvodu pasu a boků. Obvod pasu vydělte obvodem boků. Pokud je výsledná hodnota vyšší než 0,84 jste typ jablko a čím vyšší je hodnota, tím vyšší jsou zdravotní rizika.

Měření kožních řas

Množství tělesného tuku se měří pomocí kaliperu, což jsou speciální kleště, které měří tloušťku podkožní tukové vrstvy. Kůže s podkožním tukem uchopí mezi palec a ukazováček a změří kaliperem. Množství tukové tkáně se měří na různých místech těla a pak se vypočte pomocí vzorce.

Měření tělesného tuku váhou

Měření tuku váhouMěření tuku váhou Autor: Amanda Mabel

Chytré váhy dokáží určit procento tuku a dalších údajů v těle. Zároveň s váhou dostanete tabulku, dle které zjistíte, zda je jeho množství vynikající, dobré, průměrné nebo špatné. Měření je navíc pohodlné, rychlé a nemusíte nic počítat. Výsledky však mohou být rozdílné, pokud se před tím napijete nebo najíte. Proto se měřte vždy ráno po probuzení.

Článek Změřte si tělesný tuk byl publikován 29. prosince 2017 v 08.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...