Pravidlo v boji proti infarktu: Změňte tuk!

Tagy:  máslo, sádlo, olej, olivový olej, nasycené mastné kyseliny, jídlo, zdravé jídlo, uzeniny, smažená jídla

Sponzorované odkazy:

Pravidlo v boji proti infarktu: Změňte tuk!

Každou minutu zemře jeden Evropan na infarkt myokardu. Také v České republice jsou kardiovaskulární onemocnění nejčastější příčinou úmrtí. Aby se to změnilo k lepšímu, stačí dodržovat tři pravidla: optimální energetický příjem, omezení živočišných tuků ve stravě (s výjimkou rybího) a jejich nahrazení tuky rostlinnými. Ve skutečnosti to je ale pro mnoho lidí velký problém.

Následky konzumace živočišných tuků (nasycených mastných kyselin) řeší praktičtí lékaři ve svých ordinacích téměř denně. „Právě tato součást tuků totiž stojí za vznikem mnoha závažných onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Otto Herber, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Vyhněte se smaženým pokrmům, autor: fried foodsVyhněte se smaženým pokrmům, autor: fried foods

„Nasycené mastné kyseliny způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi se všemi důsledky. Samy navíc urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy tím, že zvyšují aktivitu zánětlivé reakce. A právě neinfekční zánět cévních stěn je dnes vnímán jako základní mechanismus vzniku a rozvoje aterosklerotického cévního poškození se všemi jeho důsledky, jako jsou infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a další,“ vysvětluje předseda České společnosti pro aterosklerózu doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

Pravidla, která srdce ocení

Pro ozdravění jídelníčku a s tím spojené snížení zdravotních rizik doporučují lékaři řídit se v každodenní praxi těmito pravidly: používat rostlinné oleje a tuky (margaríny) místo másla a sádla – na vaření a mazání odstraňovat před konzumací viditelný tuk z masa upřednostňovat mléčné produkty se sníženým obsahem tuku jíst více ryb a drůbeže místo červeného masa odstraňovat kůži z drůbeže před kuchyňskou úpravou minimalizovat konzumaci tzv. skrytých tuků, většinou obsažených v potravinách živočišného původu (uzeniny, mléčné výrobky apod.) minimalizovat konzumaci smažených jídel

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Pravidlo v boji proti infarktu: Změňte tuk! byl publikován 6. prosince 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...