Mrkev, zásobárna betakarotenu vhodná nejen na léto
Sponzorované odkazy:

Že se malým dětem do stravy často přidává mrkve, není pro nic za nic. Obyčejná mrkev má totiž mnoho co nabídnou každému, a to nejen v době honby za krásným opálením.
O mrkvi obecné
Zelenina zvaná jako mrkev je kořenem dvouleté rostliny zvané mrkev obecná. Patří do čeledi miříkovitých, společně s pastinákem, petrželí, fenyklem, koprem a mnoha dalšími zástupci. Dodnes se vyskytuje v nekultivované podobě v místě svého původního výskytu, tedy v Afghánistánu, Pákistánu a Íránu. Nejvíce se v současnosti pěstuje v Číně, dále na východním pobřeží USA, v Polsku, Velké Británii a Rusku.
Látky obsažené v mrkvi
Mrkev obsahuje řadu tělu prospěšných látek. Nejznámější je betakaroten, dále zde najdeme vitamín C, vitamíny skupiny B, z minerálů pak hlavně draslík, vápník a železo. Samozřejmostí je řada dalších fytonutrientů.
Mrkev a betakaroten
Jak již zbarvení mrkve napovídá, je velmi bohatou zásobárnou přírodních barviv, hlavně pak betakarotenu, tedy provitamínu A. Díky tomu nabízí svým konzumentům mnoho prospěšného. Tělu zajišťuje dostatek antioxidantů, které bojují jednak proti degeneraci pokožky následkem UV záření, tak i proti poškození oka. Co se týče právě zraku, má pozitivní vliv na mnoho částí oka, od spojivek po sítnici. Nedostatek betakarotenu může způsobovat záněty, přílišnou citlivost na změny světelných podmínek či šeroslepost.
U mrkve také platí, že ji tělo dokáže mnohem lépe využít, je-li vařená. Vstřebat z ní tak dokáže více než dvakrát tolik betakarotenu. Důležitá je také přítomnost tuků, i ty jejímu využití velmi výrazně napomáhají.

Další účinky mrkve
Mrkev je zázračná zelenina i z mnoha jiných důvodů. Důležitá je při snižování škodlivého cholesterolu, při prevenci rakoviny, kožních chorobách. Bojuje také proti zácpě, pomáhá při průjmech. Pozitivní účinky byly zaznamenány i u pacientů trpících na kožní choroby. Podporuje organismus při vyčerpání, pomáhá anemikům.
Mrkev vs. karotka
V běžném životě asi málokdo rozlišuje mrkev od karotky. Rozdílů je zde několik, ovšem pro konzumenta ne příliš podstatných. Mrkve se sklízejí na podzim a vynikají dlouhými kořeny, naproti tomu karotky jsou kratší a ke sklízení jsou zralé již poměrně brzy, jsou ranou odrůdou mrkve. Mají také jemnější chuť, jsou sladší a šťavnatější. Mnoho strávníků se tak raději zakousne do čerstvé karotky, mrkev naopak upravují tepelně.
Článek Mrkev, zásobárna betakarotenu vhodná nejen na léto byl publikován 4. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Nemytá mrkev vás může dohnat k sebevraždě nebo zvýšit riziko dopravní nehody 02.11.2013 12.00
- Potraviny pro vaši krásu - víte, které to jsou? 01.08.2013 12.00
- Vitamíny v jídle versus pilulky – Co je lepší? 18.02.2014 12.00
- Margitova dieta – drsné hubnutí či pozvolné hubnutí? 02.04.2012 13.00
- Na zažívací potíže platí petržel i skořice 24.01.2014 12.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Test nanukových dortů - víte, co jíte?
- Léčba závislosti na alkoholu homeopatiky
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče II. díl
- 5 důvodů, proč je právě léto ideálním časem na hubnutí
- Co sbalit do cestovní lékárničky?
- Nutriční poradce? Možná právě teď je ten správný čas najít si toho svého!
- Jak podpořit lymfatický systém a zbavit se letních otoků
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
- Léto vám mohou znepříjemnit otoky nohou. Víte, proč vznikají a co s nimi?
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.