Pásový opar – příznaky a léčba

Tagy:  Příznaky, onemocnění, Léčba, fáze

Sponzorované odkazy:

Pásový opar – příznaky a léčba

Pásový opar nepatří v medicínském světě k žádným začátečníkům, již obdivovaný starořecký lékař Hyppokrates léčil pacienty s tímto onemocněním. Hlavní průlom ve výzkumu nastal v první polovině 20.století, tehdejší medici objevili souvislost mezi pásovým oparem a planými neštovicemi. Děti, které přišly do styku s nakaženými plíživým herpesem, se z pravidla do 14 dnů nakazily právě neštovicemi, tento zdánlivě nenápadný virus pojmenovali varicella.

Choroba patří k tzv. civilizačním onemocněním a v dnešní době ji trpí překvapivě spousta obyvatel. Vzhledem k jejímu virovému původu je přenosná a vysoce nakažlivá pouhým dotekem nebo dokonce vzduchem. Pokud tedy patříte k čerstvě nakaženým, dbejte na častou hygienu a ve společnosti si postižené ložisko pečlivě kryjte obvazem či náplastí.

Příznaky

Příznaky pásového oparu rozhodně nepřehlédnete, jako je tomu u jiných onemocnění. Průběh má charakteristické příznaky. Z počátku budete cítit celkovou malátnost a unavenost, tělo totiž bojuje se zákeřným virem a proto je obecně oslabeno. Mimo tyto chřipkové příznaky vás z pravidla bude bolet hlava a příslušná část těla, kterou pásový opar brzy zasáhne. Pacienti se shodli, že úporná bolest a případné svědění připomíná zásah elektrickým proudem, což může být opravdu velice nepříjemné a bolestivé. Nejčastěji se jedná o oblasti žeber, šíje, krku či obličeje, zřídka kdy virus napadne končetiny nebo dlaně. V druhé fázi se na vašem těle objeví menší pupínky či puchýřky, které se postupně sloučí do mapovitého pruhu, ten je svědivý až pálivý a má tendence se zvětšovat.

pásový opar je doprovázen bolestmi hlavy a silnou malátností, autor: .guinpásový opar je doprovázen bolestmi hlavy a silnou malátností, autor: .guin

U koho očekávat onemocnění?

K propuknutí nemoci může značnou měrou přispět stres, únava nebo jiné psychické problémy, avšak nejohroženější skupinou jsou lidé se špatným imunitním systémem nebo tací, kteří právě prodělali jinou závažnou chorobu jako je rakovina, zápal plic nebo těžká chřipka.

Léčba

Pásový opar patří k typům onemocnění, která sice nejsou smrtelná ani nezanechávají hlubší následky, ale přesto sami neodezní a proto v každém případě navštivte svého obvodního lékaře.

První fáze

Únava, teplota, svědění a výsev puchýřků za přítomnosti bolesti vás donutí neprodleně navštívit lékaře. Ten vám po určení diagnózy předepíše antivirové léky (aciklovir, valaciklovir), ty se podávají v tabletách nebo v infuzích, které jsou daleko účinnější a léčbu urychlí. Na ložisko obsypané pupínky se aplikuje tekutý pudr nebo zinkový olej, oba preparáty zaprání svědění a postupně puchýřky vysuší. První fáze trvá přibližně týden.

antibiotika napomůžou ke zmírnění bolestí, autor: Mr. T in DCantibiotika napomůžou ke zmírnění bolestí, autor: Mr. T in DC

Druhá fáze

V této fázi se pupínky začnou proměňovat ve strupy a z pudru se přechází na protizánětlivé masti, ty urychlí léčbu oparu, po kterém tak nezůstanou jizvy ani nevzhledné fleky. Hojení trvá asi dva týdny a v této době již postižené místo nezakrývejte, ba naopak musí dýchat.

tekutý pudr vysuší puchýřky a zamezí jejich svědění, autor: UniverzalAestheticstekutý pudr vysuší puchýřky a zamezí jejich svědění, autor: UniverzalAesthetics

Třetí fáze

Rekonvalescence nastává po odloupnutí stroupků. V této době je vhodné kůži zvláčňovat, promazávat a hydratovat, aby se vrátila k normálu. K ještě lepšímu účinku si dopřávejte potraviny nebo doplňky stravy bohaté na vitamin C.

Článek Pásový opar – příznaky a léčba byl publikován 30. srpna 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...