Nitroděložní tělísko – antikoncepce bez starostí

Tagy:  Nitroděložní tělísko, antikoncepce, těhotenství, ochrana, výhody, nevýhody

Sponzorované odkazy:

Nitroděložní tělísko – antikoncepce bez starostí

Antikoncepce je jedním z nejprodávanějších léků dnešních dob. Důvodem není zvrhlost lidí, avšak opatrnost, která se samozřejmě schvaluje a je na místě, neboť nechtěné těhotenství může způsobit nejenom spousty komplikací, ale také rozchod partnerů či komplikace s financemi. Antikoncepčních metod je dnes nesčetně mnoho, kromě klasického prezervativu, který však není stoprocentní je zde také pesar, hormonální antikoncepce a v neposlední řadě nitroděložní tělísko.

Tento druh antikoncepční metody spočívá v zavedení tělíska různého tvaru do dělohy. Tělíska mohou být vyrobena z různých materiálů. Dnes se však nejčastěji vyrábějí z plastu a mohou být doplněna drátkem z různých kovů jako je měď, zlato, stříbro, různé slitiny a podobně. Nitroděložní tělíska se zavádí ambulantně u gynekologa a jejich životnost je několik let. Celá antikoncepční metoda je založena na působení cizího tělesa v děloze, jenž má za následek koncentraci bílých krvinek u toho tělesa, které útočí na spermie, které se do dělohy dostanou. Spermie se tak nemohou dostat do vejcovodů, aby oplodnili vajíčko. Obsahuje-li nitroděložní tělísko navíc ještě měď, jsou spermie zbaveny veškerého pohybu toxickým účinkem tohoto kovu. Nitroděložní tělísko může obsahovat syntetický hormon žlutého tělíska. Pak hovoříme o hormonálním nitroděložním tělísku.

Nitroděložní tělísko vydrží až několik let, autor: doctor sancrusNitroděložní tělísko vydrží až několik let, autor: doctor sancrus

Tělísko versus pilulky

O výhodách a nevýhodách tělíska se vedou roky spory, proto je nejlepším způsobem, abyste si názor utvořili sami. Hormonální antikoncepce vás chrání před cystami a podobnými ,,nešvary“ ženského ústrojí, také vám pomohou od problematické pleti a hravě vám srovnají cyklus, avšak kromě toho, že si musíte dennodenně kontrolovat užívání, vás stojí spousty peněz a po několika letech může vést i ke ztrátě plodnosti. Nitroděložní tělísko je zavedeno u lékaře a funguje několik let, ušetříte tak tisíce korun a zbavíte se stálého polykání prášků. Nevýhodou nitroděložních tělísek jsou drobné komplikace v prvních měsících, jako je silnější intenzita menstruačního krvácení, krvácení mezi periodami a bolest v podbřišku. Tyto problémy však zpravidla odezní po 3 měsících.

O nitroděložním tělísku by neměly uvažovat ty ženy, které trpí na krvácení mezi periodami, mají vrozené vady dělohy a také ty ženy, které prodělaly zánětlivou pánevní nemoc. Rovněž myomy na děloze, prodělané mimoděložní těhotenství, poruchy krevní srážlivosti či chudokrevnost jsou kontraindikací.

Článek Nitroděložní tělísko – antikoncepce bez starostí byl publikován 4. května 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...